Terug Lees dit artikel

Pastinaak van Arenosa

Pastinak van Arenosa


Geniet deze week van de aarperen uit Lelystad van Jan en Sam van Geffen. Hun tuinbouwbedrijf heet Arenosa en is gespecialiseerd in de zogehete ‘vergeten groenten’. Behalve pastinaak telen ze ook aardpeer, schorseneren, wortelpeterselie en kliswortel.



Van 3 ha grond naar 65

In 1979 kreeg Jan van Geffen de kans om op 3 hectare grond zomergroenten te kweken in Lunteren. Hij was toen nog onervaren en had ook geen achtergrond in de teelt. Alles moest hij zelf zien te ontdekken. Na bijna 10 jaar kon hij 10 ha grond in Lelystad pachten en verhuisde hij er samen met zijn vrouw naar toe. Dit was voor Jan een hele prettige ervaring omdat hij omringt was door andere boeren. ‘Als ik iets niet wist, kon ik gewoon aankloppen bij de buurman. Dat gaf mij en de biologische landbouw een enorme stimulans.’ In de jaren die volgden bleef Arenosa groeien en het heeft nu 65 ha grond waar op een biologische wijze vergeten groenten wordt geteeld.’


Afval, gras en klaver gaan in ruil voor mest naar mijn dochter, die is getrouwd met een biologische melkveehouder.'


Kwestie van aanpakken

Biologisch telen is behoorlijk arbeidsintensief. Vanaf september tot half mei is het aanpoten. Dagelijks staan er 8 uitzendkrachten in te pakken, op drukke momenten zijn er wel 20 aan het werk. Het bedrijf is enorm gegroeid en bestaat niet alleen uit velden met vergeten groenten, maar bevat ook een verwerkingsloods met twee spoel- en verpakkingslijnen. Zo kunnen ze het gehele jaar pastinaken leveren, deels vers, deels uit bewaring. Eigenlijk is het nooit Jan zijn doel geweest om een groot bedrijf te hebben. ‘Ik ben heel blij met het bedrijf en ik vind het leuk om te doen. Ik denk wel dat ik de tijd mee heb gehad in de loop van de tijd, maar het is toch ook een kwestie van aanpakken wat op je af komt en op tijd kansen zien en grijpen.


Hard werken en doen wat ik leuk vind zijn mijn uitgangspunten


Vader en zoon

Arenosa wordt gerund door vader en zoon. Opvallend is dat zoon Sam in eerste instantie totaal niet van plan was zijn vader op te volgen. ‘Uit een beroepskeuzetest kwam naar voren dat ik horeca of landbouw moest gaan doen. Ik wilde dat van de landbouw nooit geloven en dus ging ik naar de hotelschool.’ Het werk wat Sam moest doen op het bedrijf van zijn vader vond hij eigenlijk nooit leuk, totdat hij steeds meer werk kreeg met meer diversiteit. Sam begon het leuker te vinden en merkte dat hij liever voor het eigen bedrijf werkte dan voor een baas. ‘Arenosa verandert en ontwikkelt altijd, daarom vind ik het zo interessant. (…) Het bedrijf is me inmiddels helemaal eigen.’


Aardperen terug van weggeweest

De aardpeer is een echte wintergroente. Je zou het misschien niet zeggen, maar het is familie van de zonnebloem en wordt ook wel knolzonnebloem genoemd. Als de plant doorgroeit, kan het wel 2 meter hoog worden.

Aardperen maken zacht en zoet. Als je hele verse in huis hebt, kan je ze rauw eten. Ze smaken dan lekker krokant. Wil je ze toch liever bereiden, dan zijn er tal van gerechten waarin de aardpeer heerlijk is. Denk aan stoofschotels of wokgerechten of probeer eens de aardpeer-linzensoep op onze homepage.