Terug Lees dit artikel

Bietenmix van de Koekoek

Biet van de Koekoek


Koekoek! De bieten in de tas is afkomstig van landschapsdomein de Koekoek. De Koekoek is niet zomaar een landbouwbedrijf, maar een landgoed, bestaande uit een natuurgebied, akkerbouw en veehouderij. Het bedrijf grenst aan het prachtige nationaal natuurpark De Biesbosch.Rijke geschiedenis

De Koekoek kent een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat. Vanaf 1421 werd land waar het domein op ligt stukje bij beetje drooggelegd. In 1838 kwam in de handen van de familie Smits van Oyen. Er werden gewassen verbouwd en vee gehouden. Dat is nog steeds het geval al heeft het land veel te verduren gehad onder andere door de oorlog. Alleen het koetshuis is nog een beetje overeind gebleven, de rest kapot geschoten. Gelukkig heeft het gebied haar pracht en vruchtbare grond niet verloren waardoor er nog steeds genoten kan worden van grazend vee en groeiende gewassen op de akkers. Het bedrijf kent nu 100 hectare. Op het grote stuk land heerst een mooie harmonie tussen de natuur en de bewoners. ‘Wij zijn daar heel zuinig op en willen daar goed mee omgaan.’ Aldus eigenaren Marc en Pippi Smits van Oyen.Zuiver akkerbouw

Op de honderd hectare grond hebben Marc en Pippi een biologische akkerbouw. ´Op het land van De Koekoek wordt met zorg en aandacht gewerkt aan kwalitatieve en betrouwbare akkerbouwproducten.´ De akkers moeten van tijd tot tijd ´rusten´, in deze periode worden er zogenoemde ´rustgewassen´ gepland. Deze gewassen dienen als voer voor het vee. ´Onze weides en akkers zijn biologisch zuiver (Skal gecertificeerd). Wij gebruiken dus geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.’ De kern van de oogst bestaat voornamelijk uit kool, aardappelen, uien, koolraap, wortelen en bieten.


Gezonde bieten

Bieten zijn niet alleen een feest op je bord (wat een mooi kleurtje), maar zijn ook nog eens een feest voor je gezondheid! Bieten zitten bomvol mineralen, vitaminen, antioxidanten en nitraat. Denk bijvoorbeeld aan foliumzuur, ijzer, vezels, kalium, magnesium en de krachtige antioxidanten betanine en betalaïne.

Behalve heel gezond, zijn bieten ook oer-Hollandse groenten en erg duurzaam omdat ze het gehele jaar door uit de volle grond komen. Ze worden dus niet in kassen geteeld en niet getransporteerd uit verre landen.

Je bewaart je bieten het beste op een koele, donkere plek. Winterbieten kun je wel een paar weken bewaren!


Dit artikel delen?