Terug Lees dit artikel

Regenboogpeen van de Koekoek

Regenboogpeen van de Koekoek


Koekoek! De regenboogpeen in de tas is afkomstig van landschapsdomein de Koekoek. De Koekoek is niet zomaar een landbouwbedrijf, maar een landgoed, bestaande uit een natuurgebied, akkerbouw en veehouderij. Het bedrijf grenst aan het prachtige nationaal natuurpark De Biesbosch.Rijke geschiedenis

De Koekoek kent een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat. Vanaf 1421 werd land waar het domein op ligt stukje bij beetje drooggelegd. In 1838 kwam in de handen van de familie Smits van Oyen. Er werden gewassen verbouwd en vee gehouden. Dat is nog steeds het geval al heeft het land veel te verduren gehad onder andere door de oorlog. Alleen het koetshuis is nog een beetje overeind gebleven, de rest kapot geschoten. Gelukkig heeft het gebied haar pracht en vruchtbare grond niet verloren waardoor er nog steeds genoten kan worden van grazend vee en groeiende gewassen op de akkers. Het bedrijf kent nu 100 hectare. Op het grote stuk land heerst een mooie harmonie tussen de natuur en de bewoners. ‘Wij zijn daar heel zuinig op en willen daar goed mee omgaan.’ Aldus eigenaren Marc en Pippi Smits van Oyen.Zuiver akkerbouw

Op de honderd hectare grond hebben Marc en Pippi een biologische akkerbouw. ´Op het land van De Koekoek wordt met zorg en aandacht gewerkt aan kwalitatieve en betrouwbare akkerbouwproducten.´ De akkers moeten van tijd tot tijd ´rusten´, in deze periode worden er zogenoemde ´rustgewassen´ gepland. Deze gewassen dienen als voer voor het vee. ´Onze weides en akkers zijn biologisch zuiver (Skal gecertificeerd). Wij gebruiken dus geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.’ De kern van de oogst bestaat voornamelijk uit kool, aardappelen, uien, koolraap, wortelen en bieten.


Wondere wortels

Peen of wortel, wat is het verschil. Nou, eigenlijk niets veel behalve de naam. Wortel staat eigenlijk voor het gedeelte van de plant dat onder de grond groeit. Ook bomen hebben wortels, alleen zijn deze niet eetbaar.

Wortels en penen hebben niet alleen een mooie kleur zoals oranje of paars, maar zijn ook heel gezond. Zo zitten wortels bomvol bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A. Daarom wordt het ook wel pro vitamine A genoemd. In 100 gram zit maar liefst 166% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Daarnaast bevat het veel vezels, ijzer en koper en bevat het nog vitamine B, C, E en K. Ook zit er kalium, natrium, fosfor, zink en magnesium in. Eigenlijk zit bijna alles erin.


Dit artikel delen?