Terug Lees dit artikel

Biodynamische Be-leaf spinazie

Biodynamische Be-leaf spinazie


De spinazie uit de tas is afkomstig van een biodynamische teler die gespecialiseerd is in bladgroenten, en daarom een toepasselijke naam heeft gekozen: Be-leaf. Be-leaf is een familiebedrijf dat wordt gerund door Siete en Marlies Neef.



Gunstig klimaat voor geweldige smaak

Be-leaf bevindt zich in Westland, gelegen in Zuid-Holland. Voor de tuinbouw biedt Westland veel goeds, het is ook niet voor niets een zeer welvarende en innovatieve tuibouwstreek waar veel telers te vinden zijn. Wat maakt Westland zo bijzonder? ‘Het land heeft een gunstige ligging aan de kust, relatief hoge temperaturen in de winter en overvloedig zonlicht.’ Ook de grond is erg vruchtbaar. Dat komt omdat het zwavelgrond is, dit is een mengsel van klei en zand. ´Zwavelgrond is erg vruchtbaar, goed te bewerken, houdt vocht vast en overtollig water kan goed wegzakken. Echte tuinbouwgrond dus.´


We telen met passie en liefde voor de natuur en het is mooi om te zien hoe alles groeit en bloeit door onze werkwijze.


Van biologisch naar biodynamisch

Vanaf 2001 startte Siete en Marlies met de biologische tuinbouw, in 2015 schakelde ze om naar biodynamisch. ´We zochten meer diepgang en biodynamisch gaat verder dan biologisch. Naast extra aandacht voor het bodemleven is er extra aandacht voor de mens.´ Be-leaf hanteert een zorgvuldige biodynamische bewerking van de grond die onder andere bestaat uit wisselteelt. Daarnaast maken ze alleen gebruik van groencompost en vulkanisch gesteente om een optimale bodem te creëren. ‘Door de groenten niet op te jagen met snelwerkend kunstmest wordt de bodemvruchtbaarheid vergroot.’ Dit levert gezonde en sterkte planten.



Goed voor het milieu en samenleving

Voor 2019 was Be-leaf in staat 50% van de energie zelf op te wekken. Het doel is om in 2020 geheel CO2 neutraal te zijn. Siete en Marlies hebben niet alleen duurzaamheid hoor in het vaandel staan, ze willen ook op maatschappelijk vlak een steentje bijdragen. Zo hebben ze een biologische moestuin aangelegd die onder andere beschikbaar is voor GGZ patiënten. ‘In de tuin vinden ze een zinnige dagbesteding. Een plek waar zonder tijdsdruk wordt gewerkt en waar je mensen kunt ontmoeten in een vriendelijke en natuurlijke omgeving.’



IJzersterke spinazie

Het is misschien geen verrassing als er wordt gezegd dat spinazie ontzettend gezond is. Sterker nog: spinazie heeft de meeste voedingsstoffen per 100 gram van alle groentesoorten. Het zit bommetje vol eiwitten, vitamine A en vitamine K en bevat daarnaast flink wat foliumzuur, zink, magnesium, calcium, kalium, vitamine C en ijzer. In 100 gram spinazie zit al 51% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer! Het is dus absoluut goed om spinazie lekker vaak op het menu te zetten!