Leonard verbouwt samen met zijn ouders Leen Jan en Mieke witlof op hun bedrijf Nieuw Bonavertura in ’s Gravendeel. Hier bezitten ze maar liefst 175 hectare grond. Volgens Leonard is witlof een bijzondere groenten en vooral: een échte wintergroente.
Witlof groeit het liefst in het donker, alleen dan behoudt het zijn mooie witte kleur en tulp-achtige vorm. Het verbouwen van deze groenten gaat wat anders dan een zaadje planten en na een tijdje is het er. Eerst worden de zaadjes, zo klein als maanzaad, in het voorjaar gezaaid. Hier groeit een wortel uit die ze in het najaar steken. Vanaf het loof aan de bovenkant laten ze een 2 centimeter staan. Hier zit het groeihart van de plant. Dit gedeelte (pennen genoemd) zetten ze in de koeling. De plant denkt dan dat de winter is begonnen en ze remmen de groei af. Na een paar maanden, in de winter dus, komt de groente uit de winterslaap en begint te groeien. In het donker, in de potgrond.
De witlof van Leonard heeft een heerlijke smaak. Als eerste is het minder bitter dan varianten die niet biologisch zijn. Het is daarom dat de vraag naar zijn witlof steeds meer toeneemt. Maar ondanks dat het minder bitter is, bevatten ze wel een uitgesproken smaak. Dat komt omdat de witlof van Leonard langzamer groeit en gewoon in de aarde staat.
De witlofpennen koopt Leonard van collega akkerbouwers. Ook allemaal biologische boeren. Wanneer de witlof is geoogst gaan de pen en de buitenste blaadjes naar Demeterveehouders in de regio. Zij gebruiken het als voer voor de koeien. In ruil daarvoor krijgt Leonard hun biodynamische mest. ‘En zo sluiten we de kringloop’