Terug Lees dit artikel

Cavolo nero van biologisch tuinbouwbedrijf 'De Waog' uit Limburg

Cavolo nero van biologisch tuinbouwbedrijf 'De Waog'


Cavolo nero is Italiaans voor 'zwarte kool'. De groente wordt ook wel palmkool genoemd. Deze week zit het weer in de tas. Het is afkomstig van het oudste biologische tuinbouwbedrijf in Limburg, namelijk tuinderij ‘De Waog’. dit bedrijf teelt al ruim 35 jaar op ecologische wijze diverse groenten en akkerbouwproducten.



Rotsvast vertrouwen in de biologische principes

35 jaar geleden was de biologische tuinbouw nog niet zo populair als hedendaags. Het vergde daarom flink wat inspanning en doorzettingsvermogen om het goed op te zetten. ‘Alles moest door onszelf ontwikkeld worden, zowel de productietechniek als de marketing. Het waren moeilijke jaren waar we ons dankzij een rotsvast vertrouwen in de biologische principes doorheen hebben geslagen.’ En dat hadden Wiel en Joep van de Bool niet gekund zonder het vertrouwen van de consumenten die 35 jaar geleden al kozen voor biologische voeding.


De tuinderij vormt het middelpunt van het buurtschap ‘de Waog’ vandaar de naam.


Specialiteit van de Waog

Tuinbouwbedrijf de Waog is gevestigd in het mooie Limburg. Hier profiteren ze van de geweldige ligging die een perfect klimaat biedt om primeurgroenten te telen. Dit is dan ook al jaren dé specialiteit van de Waog. ‘In het vroege voorjaar stonden alle biologische groothandelaren in de rij om de eerste verse groenten en nieuwe aardappelen af te nemen.’



Breed assortiment

Op dit moment heeft het bedrijf een relatief klein teeltoppervlakte van ‘slechts’ 5 ha. Het gehele bouwplan is erop aangepast om op dit kleinere teeltoppervlakte een breed assortiment aan groenten te telen zonder dat de bodem te intensief beteeld wordt. Bijvoorbeeld door een ruime vruchtwisseling, door het jaarlijks inzaaien van groenbemesters en het gebruik van uitsluitend organische mest. ‘Onze voorkeur gaat uit na strorijke koemest die we eerst op de compostplaats een jaar laten rijpen. Na de oogst van onze granen wordt het stro en soms ook het groenteafval, geruild met collega boeren tegen mest.



Meer over palmkool

Cavolo nero bestaat al eeuwenlang en is een typische wintergroente. Cavolo nero is Italiaans voor 'zwarte kool', doelend op de donkergroene kleur van bladeren. Een andere naam voor deze groente is 'palmkool'. Het wordt zo genoemd omdat het groeit als een palm.

Je kunt met cavolo nero velen kanten op in gerechten. Italianen eten het voornamelijk in minestrone of ribollita, maar er zijn veel meer opties. Denk bijvoorbeeld aan cavolo nero chips (groente chips), een stamppot met de groente of probeer het recept op deze pagina!