Terug Lees dit artikel

Chinese kool van de Watertuin in Groeningen

Chinese kool van de Watertuin in Groeningen


Al ruim 30 jaar lang runt Gaveshi Reus samen met zijn vrouw biodynamisch bedrijf De Watertuin in Groeningen. De vader en oom van Gaveshi teelden bloembollen in Noord-Holland, dus Gaveshi wist al van jongs af aan hoe het telen werkten. Op latere leeftijd ging hij naar de hogere landbouwschool in Deventer. Hij wist al heel snel dat hij biologisch tuinder wilde worden. De reis naar dat doel was soms wat lastig, maar het is hem zeker gelukt.



De grond zo dood als een pier

In 1999 kochten Gaveshi en zijn vrouw Annet 14,5 hectare zandgrond nabij Groeningen. Dit stuk grond kregen ze in erfpacht van Brabant Water, een drinkwaterbedrijf in Noord Brabant. Gaveshi vertelt aan Agrimedia: ‘(…) In de voorwaarde van de erfpacht stond dat hier een biologisch bedrijf moest komen om te laten zien dat biologische landbouw en waterwinning goed samen kunnen gaan. Best vooruitstrevend. Maar de grond was dood. Zo dood als een pier.’

Er was geen bodemleven meer door de ontzanding van het gebied. Gaveshi had dus de taak om de bodem weer te leven te wekken en dat ging met vallen en opstaan. Het was proberen, leren en weer verder. Na jaren van organische grond aanvoeren van biologische oorsprong werd de bodem steeds beter. ‘Er zat weer ontwikkeling in de grond.’ En zo kon de teler zijn bedrijf verder uitbouwen, al blijft hij heel voorzichtig omgaan met zijn kwetsbare bodem.



Verbinding met het land

Gaveshi is niet zomaar een teler, maar iemand die zijn met zijn hart het werk doet. ‘De tuin weerspiegelt wie ik ben. En ik leer van de tuin.’ Door de jaren heen heeft hij een hechte verbinding met zijn land ontwikkeld en weet hij wat hij moet doen om de bodem zo goed mogelijk te houden. Zo is hij bijvoorbeeld gestopt met de bodem omploegen. Hij heeft geleerd dat het beter is de aarde zo min mogelijk te verstoren en de natuur haar werk te laten doen. En het heeft resultaat: ‘De bodem houdt nu veel beter vocht vast. In deze droge periode komt dat goed uit,’ zegt Reus.


De groenten van De Watertuin

Al ruim 25 jaar zetten Gaveshi en zijn vrouw met veel passie in voor de biodynamische teelt. Ondertussen hebben ze 18 hectare land waar ze diverse groenten telen. Denk aan courgettes, prei, bospeen, peen, spitskool, asperges en Chinese kool. De Chinese kool van Reus vind je deze week in de tas!



Chinese kool, subtieler van smaak dan andere kolen

De Chinese kool in de tas is met veel liefde geteeld in biologische grond. In tegenstelling tot andere koolsoorten heeft Chinese kool niet die typische (en soms overheersende) koolsmaak en is het wat zoeter van smaak. Je herkent de groenten aan de knapperige bladeren die aan de bovenkant iets krullen. Zoals de naam doet vermoeden komt de Chinese kool oorspronkelijk uit Noord China, maar tegenwoordig zijn ze ook volop van de Nederlandse akkers verkrijgbaar. In de maanden mei tot en met november is het aanbod in de supermarkten voornamelijk afkomstig uit Nederland.

Chinese kool is lekker rauw in salades, maar kan ook op diverse wijzen bereid worden zoals stoven, grillen, koken of wokken. Op deze website vind je een recept met Chinese kool. Verras jezelf en/of je gezin en geniet!