Terug Lees dit artikel

Courgette van biologische tuinderij Peeters Mertens

Courgette van biologische tuinderij Peeters Mertens


De courgettes in de Vitatas van deze week, zijn afkomstig van biologische tuinderij Peeters Mertens, een waar familiebedrijf gelegen in Neer, Limburg. In 1990 nam huidige eigenaar Wim het ouderlijke bedrijf over. In 1996 voegde Ellen zich bij hem en samen besloten ze eind jaren 90 over te stappen naar biologisch telen. Ooit begonnen ze met 6 ha grond, maar tegenwoordig is dit uitgegroeid naar 40 ha en ze zijn nog steeds groeiend. Niet alleen qua grond, ook de maatschap is sinds 2018 uitgebreid met zoon Robin.



De voldoening van biologisch telen

Na een lange geschiedenis van conventioneel telen, besloten Wim en Ellen eind jaren 90 het roer om te gooien. ‘We hadden ons verdiept in de biologische landbouw en kwamen tot de conclusie dat deze manier van landbouw bedrijven de overstap waard was omdat het meer genoegen zou geven. En dat is zeker het geval. We zijn nu veel meer met de bodem bezig en je moet goed vooruit kijken. Je bent dus meer boer.’ Peeters Mertens is gespecialiseerd in vroege teelten, voornamelijk op vroege zandgronden. Ze telen prei, Chinese kool, courgettes, tuinbonen, aardappelen, boerenkool en pastinaak.


Van bio-zaadje tot op je bord, alles is bio

Met trots en passie telen Peeters Mertens al jarenlang biologische courgettes van het ras Dunja. Alle processen die bij de teelt komen kijken, zijn biologisch. Courgettes zijn gevoelige planten die het graag lekker warm hebben, om het ze zo behaaglijk mogelijk te maken, worden er diverse methodes ingezet om de plant zo goed mogelijk te laten groeien. ‘De start van de teelt hier in Neer begint in april. De plantjes worden op stroken biologische afbreekbare folie gepland.’ Het folie houdt onkruid tegen en verwarmd de grond. Om de plantjes te beschermen tegen de vorst, worden er folie tunneltje omheen gezet. Zodra de eerste bloemen komen, maken de tunnels plaats voor bijenkasten. ‘Deze harde werkers zijn onmisbaar voor de teelt. Zij zorgen voor de bestuiving van de bloemen. (…) Wanneer de bestuiving is gelukt kan het vruchtbeginsel uitgroeien tot een volwaardige courgette.’



Biologisch telen is essentieel voor de toekomst

‘Wij zijn ervan overtuigd dat biologisch telen de enige goede weg is om in de toekomst ook nog groenten te kunnen verbouwen. Belangrijk is: ruime vruchtwisseling , biodiversiteit stimuleren en telen wat bij je bodem past.’ De courgettes passen bij dit teeltplan en bij de rest van de gewassen. Tussendoor worden er rustgewassen geteeld, zoals gras klaver. Dit verrijkt het bodemleven waardoor deze weer essentiële voedingsstoffen kan afgeven aan de planten. ‘Ook werken we samen met een biologische koeboer in de buurt: wij krijgen van zijn bedrijf de stalmest en de boer kan bij ons het gras maaien voor de koeien.’

Als laatste is het bedrijf druk bezig energieneutraal te worden. Op de planning staan zonnepanelen op het dak van de loods om zo de energierekening op nul te brengen.



Jong gewas en mooi gevormde vruchten

Peeters Mertens levert hun klanten graag keer op keer kwalitatieve courgettes. Om de kwaliteit hoog te houden planten ze in het seizoen 3 maal opnieuw. Zodra de eerste beplating op zijn einde loopt in juli, staan nieuwe courgetteplanten op een ander veld alweer klaar. Op deze manier houden ze de gewassen jong en krijgen ze mooi gevormde vruchten. Om de vruchten ook mooi te houden worden ze met handschoenen aan geoogst. ‘Ook gaan we beschadigingen door wind tegen door een windscherm om het perceel te plaatsen. De gele courgettes zijn nog kwetsbaarder, daarom worden deze in tunnels geteeld, daar zijn ze beter beschermd tegen weersinvloeden.


Over de courgette

Courgette kun je het beste bewaren buiten de koelkast. De groente is zacht van smaak en heerlijk om te roerbakken of wokken. Wat ook erg lekker is, is een courgettesoep of probeer het eens in een hartige taart, zoals een kaas-courgette taart. Het recept van deze hartige taart staat op de website!