Terug Lees dit artikel

Little gem van ´de Eerste´ in de Noordoostpolder

Eikenbladsla van ´de Eerste´


De overheerlijke little gem van deze week komt van de enige echte eerste boerderij van de Noordoostpolder. Het bedrijf startte als staatsboerderij waar de opa van huidige eigenaar Gerrit, vee hield. Het bedrijf ging van zoon op zoon en ging van veehouderij naar biologische groenteteelt en daar plukken wij nu de groenten van.



De eerste boerderij in de Noordoostpolder

In 1942 werd de Noordoostpolder drooggelegd. Eko boerderij ´de Eerste´ was de eerste boerderij die gebouwd werd op het oude strand van de Zuyderzee. Het bedrijf begon als staatsboerderij. De opa van Gerrit werd bedrijfsleider. In 1987 nam de vader van Gerrit het over. Hij schakelde direct om naar biologisch. Vaak was de vader alleen aan het werk en dat vond hij niets. Hij zocht manieren om meer arbeidskrachten in te kunnen zetten. Hij begon met kaas maken. Later kwam er een eigen kaaswinkel waar behalve kaas ook yoghurt, boter, kwark en karnemelk werd verkocht. Er kwam ook een bakkerij en er werden kippen aangeschaft zodat er ook eieren en kippenvlees verkocht konden worden. Nog later kwamen er varkens op de boerderij voor mest. De laatste stap was het opzetten van de groentetak. Deze tak is uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf waar 15 verschillende groenten geteeld worden op 30 ha grond.



Eigen kringlopen

Het bedrijf heeft veel aandacht voor het creëren van eigen kringlopen. ‘Voor ons bedrijf is dat erg belangrijk omdat we geloven dat het niet alleen voor ons, maar voor heel de maatschappij van belang is.’ Alle stukken land gaan verschillende stappen door. Het begint met klaverblad, een gewas dat weinig van de bodem vraagt en het de mogelijkheid biedt om even tot rust te komen. Als het land vol klaverblad ligt, kunnen de koeien hier lekker op grazen. Na 3 jaar worden er bloemkooltjes op geteeld, het jaar erna sla en prei. Deze laatste groenten vragen ook niet veel van de bodem. ‘Na dit jaar is de bodem rijp voor de teelt van winterpeen en pastinaak.'


'Leuk detail is dat na de oogst van de pastinaak de koeien de gelegenheid krijgen om de ondermaat van de pastinaak van het land te vreten. Ze vinden dit heerlijk en het past goed bij onze gedachten richting kringlopen. In het laatste jaar van onze vruchtwisseling is de grond gereserveerd voor aardappels. Aardappels kunnen vrij vroeg in het seizoen gerooid worden zodat er dan direct weer een klaverweide van gemaakt kan worden. En zo blijft de cirkel rond!’


Dit artikel delen?