Geroosterde prei met knolselderijpuree en kipstuckjes
Geroosterde prei met knolselderijpuree en kipstuckjes
Voor 4 personen
- 4 middeldikke preien
- 1 eetl citroensap
- 2 eetl olijfolie + extra
- zout en peper
- 300 g kruimige aardappel, geschild en in stukken
- 400 g knolselderij, vlak voor gebruik schoongemaakt en in stukken
- 30 g kokosolie
- 100 ml plantaardige rijst- of sojamelk (met neutrale smaak)
- 2 doosjes vegetarische kipstuckjes (De Vegetarische Slager, diepvries), ontdooid of 400 g kipfilet in stukjes
- 2 theel ras-el-hanout (of meer of minder naar smaak)
- ½ groene appel, in kleine blokjes
- klein handje pistachenootjes of amandelen, fijngehakt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 250°C.
- Verdeel de prei in 3 stukken: donker, lichtgroen en wit. Het donkergroene deel gebruik je niet in dit recept*. Snijd het lichtgroene deel in flinterdunne ringen. Meng deze met citroensap, olijfolie, peper en zout. Zet apart.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de witte delen prei hierop. Rooster ze ongeveer 25 minuten in de oven.
- Kook in de tussentijd de aardappels met de knolselderij samen in een pan met ruim water (ze moeten net onder staan) gaar in ± 25 minuten. Giet af en doe terug in de pan. Laat 2-3 minuten droogstomen. Stamp daarna fijn met de pureestamper of -knijper. Voeg al stampend beetje bij beetje de kokosolie en de plantaardige melk toe. Breng op smaak met zout en peper. Houd warm.
- Kruid de kipstuckjes met wat olijfolie en de ras-el-hanout. Bak in een pan op middelhoog vuur bruin.
- Verwijder de buitenste laag van de geroosterde prei en snijd de stukken prei daarna over de lengte tot de helft in.
- Leg op elk bord een flinke schep puree en leg daarop een geroosterd stuk prei. Verdeel de kipstuckjes erover, het preimengsel, de appel en pistachenootjes. Serveer meteen.