Terug Lees dit artikel

Knapperige winterpeen van Lyts Ropta

Knapperige winterpeen van Lyts Ropta


Vlakbij de Waddenzee in Friesland, in het plaatsje Pietersbierum runnen Reinder en Inge de Jon hun biologisch groente- en akkerbouwbedrijf Lyts Ropta. Op het terrein houden ze ook schapen en kunnen vakantiegangers hun knusse vakantiehuisje huren. Reinder en Inge telen sjalotten, aardappelen, diverse soorten kool, grasklaver, graan, pompoenen en bloemkool. De winterpeen vindt je deze week in de tas.Werken met wat de natuur biedt

Sinds 2010 woont familie de Jong op hun monumentale boerderij in Friesland die gebouwd is in 1864. De boerderij is eigendom van Stichting Ritske Boelema Gasthuis en een waar historisch plaatje om te zien. Biologisch telen was een lang gekoesterde droom van het stel. Het is namelijk dé manier om optimaal met de natuur samen te werken om zo een vruchtbare bodem te creëren. Om de bodem in goede staat te krijgen wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest, maar mest van landbouwhuisdieren. Ook chemische bestrijdingsmiddelen, conserveringsmiddelen en kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen worden ver weg gehouden van de groenten.


Veel van het onkruid wordt mechanisch of met de hand verwijderd. Hiervoor worden de mensen uit het team ingezet en scholieren die in hun vakantie wat geld willen verdienen!Het mooie van bloemkool

Het is niet voor niets dat bloemkool nog steeds één van de meest gegeten groente is in Nederland. Waarom? Omdat het erg gezond is, laag in calorieën en een heerlijke zachte smaak heeft. Eet je veel bloemkool, dan krijg je veel vitamine B5, vitamine C, foliumzuur en vitamine K binnen. Maar daarbij houdt het niet op, ook kalium, fosfor en magnesium zijn vertegenwoordigd in deze groente. Behalve de nodige vitamines en mineralen bevat het nog antioxidanten en glucosinolaten. Deze stoffen kunnen beschermen tegen kankerverwekkende stoffen en dat is altijd mooi meegenomen.

Wil je jouw heerlijke biologische bloemkool goed bewaren, leg het dan in de koelkast, daar blijft het 7 tot 10 dagen goed.

Dit artikel delen?