Terug Lees dit artikel

Lekkere witlof van Puur Origine

Lekkeree witlof van Puur Origine


Fred Willemsen heeft samen met zijn vrouw Nicole het tuinbouwbedrijf Puur Origine, gelegen in Grubbenvorst te Limburg. Al vanaf jongs af aan wist Fred dat hij de tuinbouw in wilde, dat kwam mede omdat het boerenleven hem met de paplepel was ingegoten. In 2012 kocht hij het tuinbouwbedrijf in Grubbenvorst. Hier verbouwen ze op hun biologische percelen een breed assortiment aan groenten, denk aan boerenkool, prei, paksoi (zat ook al een keer in de Vitatas), sla, pompoen en witlof.



Stevig smaakvol gewas

Elk jaar maait Puur Origine ongeveer 100 ha natuurgebied. Dit maaisel wordt gebruikt als mest voor onder andere de boerenkool. Daarnaast gebruikt Puur Origine het ‘eigen afval’ als mest. ‘Wij telen ook grondwitlof. Na de oogst van de kroppen worden de witlofpennen en de teeltaarde gecomposteerd en vervolgens gebruikt als bemesting voor de boerenkool.’ Het grote voordeel van deze composten is dat de voedingsstoffen ervan langzaam vrij komen en de bodem beter vocht vasthoudt. Resultaat: stevig smaakvol gewas en een weerbare bodem die rijk is aan een divers bodemleven, schimmels en bacteriën.


'Door deze authentieke werkwijze kunnen groenten steeds beter alleen dat uit de bodem opnemen wat het echt nodig heeft. Dit alles komt de smaak ten goede.'


20 ogen zien meer dan 2

Bij Puur Origine zet een enthousiast team zich dagelijks in om ervoor te zorgen dat de beste groenten op jouw bord of in jouw tas belanden. ‘Wij hebben een vast team die vanaf het planten tot het verzorgen van de oogst, de hoogste zorg dragen voor de groenten om zo tot een succesvol eindresultaat te komen. Bij biologische teelt is het uiterst belangrijk om op het juiste moment goed te handelen om ervoor te zorgen dat je een optimaal resultaat krijgt.’ Daarom werken ze met een heel team want ’20 ogen zien meer dan 2 en elke mening telt.’


Heerlijke witlof

Witlof is een heerlijke karakteristieke groenten met een lekkere bite. Rauw heeft het een licht bittere smaak, als je de groenten echter kookt of stooft wordt de smaak milder en wat zoeter. Rauwe witlof is heel populair in salades met een zoete tegenhanger. Witlof is ook heerlijk gegrild, gekookt of probeer het eens in een roerbakgerecht.

De witlof uit de Vitatas is heerlijk van smaak en kun je het beste in de koelkast bewaren. Daar blijft de groente 7 tot wel 10 dagen goed. Buiten de koelkast kun je het ongeveer 3 tot 5 dagen bewaren.