Terug Lees dit artikel

Help de telers en eet veel bloemkool

Help de telers en eet veel bloemkool


De bloemkool heeft een moeilijke periode gehad waardoor het aanbod schaars was. Maar na deze periode van schaarste is er nu juist een tijd van overvloed. Om de telers te helpen van hun bloemkool af te komen (en verspilling tegen te gaan) hoef je maar één ding te doen. Heel veel bloemkool eten!


Biologische bloemkool van Nieuweboer

Door veel bloemkool te eten helpen we biologische tuinbouwbedrijf Nieuweboer. Dit bedrijf ligt aan de zeedijk in het plaatsje Pietersbierum te Friesland. Eigenaren Kees en Loes zetten zich dagelijks in om hun familiebedrijf met 42.5 ha grond goed bij te houden. Behalve bloemkool telen ze aardappelen, wortelen, tarwe en sjalotten.Moeilijke tijd voor de bloemkool

De afgelopen periode is een moeilijke tijd voor de bloemkool geweest. Er groeide maar weinig. Normaalgesproken konden telers pallets volladen met de groente, maar nu was het hopen of er tenminste 1 nog gevuld kon worden. Hoe kwam het dat de bloemkool het zwaar heeft gehad? Dat ligt aan de kleine verschillen in dag- en nachttemperatuur wat we in Nederland een periode lang hebben gehad. Telers planten altijd in verschillende fases om ervoor te zorgen dat niet alles tegelijk klaar is. Het gevolg is dat er periodes kunnen zijn dat er weinig oogst is, zoals hierboven beschreven. Maar het kan ook voorkomen dat er een periode komt waar er juist overschot is. En die laatste periode is nu aangebroken.


Normaal kunnen ze in deze tijd van het jaar met pallets vol handel terugkeren van het land. Nu was het nu bij elkaar schrapen en hopen dat je een palletje kon maken.


Tijd om veel bloemkool te eten!

Na een periode van schaarste of er nu een tijd van overvloed. Een overvloed aan bloemkool. Om de telers te helpen hoef je maar 1 ding te doen: heel veel bloemkool eten. Gelukkig is bloemkool een overheerlijke en supergezonde groente waar je alle kanten mee op kunt. Inspiratie nodig? Onderstaand 2 heerlijke bloemkoolrecepten. Op de homepage kun je ook nog een recept vinden.


Pasta carbonara met geroosterde bloemkool4 personen


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng de bloemkoolroosjes met de olie en de kerriepoeder breng op smaak met peper. Verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de bloemkool 20-25 minuten tot deze beetgaar is een mooi bruin randje heeft.
  3. Bak ondertussen de spekjes uit zonder olie en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
  4. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet deze af (bewaar een beetje kookwater) en doe weer terug in de pan samen met de geroosterde bloemkoolroosjes en de uitgebakken spekjes.
  5. Voeg direct de Parmezaanse kaas, eieren, slagroom en peterselie samen met een eetlepel kookvocht toe en roer goed door. Als de saus te dik wordt, voeg je nog wat kookvocht toe. Controleer of de pasta op smaak is en serveer direct.


Bloemkoolontbijt met kaneelVoor 2 porties


Bereiding

  1. Kook de bloemkoolroosjes beetgaar (ca. 8 minuten) en giet af. Doe de bloemkool terug in de pan (van het vuur af) en stamp wat kleiner, maar maak er geen gladde pap van.
  2. Mix de rijst-/kokosmelk met de kaneel, een snufje zout en eventueel proteïnepoeder met een garde of in een shaker. Giet bij de bloemkool. Zet terug op het vuur en laat nog even zacht pruttelen.
  3. Schep in een kom en maak af met een topping naar keuze en eventueel een beetje kaneel.


Dit artikel delen?