Hete bliksem
Hete bliksem
Voor 4 personen
- 300 g gerookt spek
- 1 kg aardappels, geschild en in stukjes
- 500 g zoete appels, geschild, klokhuizen verwijderd en in vieren
- 500 g zure appels, geschild, klokhuizen verwijderd en in vieren
Bereiding
- Kook het spek 30 minuten in ruim kokend water.
- Voeg de aardappels toe, leg de zoete appels erop en verdeel hierover de zure appels. Kook alles in circa 20 minuten gaar. Giet af.
- Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken.
- Stamp de afgegoten aardappels en de appels door elkaar, leg het spek er bovenop en serveer het goed heet.
Bereid het eens anders
- De naam van dit gerecht is eigenlijk redelijk voor de hand liggend. Door het gebruik van appels in het gerecht komt tijdens het koken namelijk veel vocht vrij, dat sterk wordt verhit. Tijdens het eten brand je daardoor gemakkelijk je mond. Snijd ook eens het vlees in blokjes en roer het door de stamppot. Je kunt de appels vervangen door 1 kilo peren, maar pas altijd op met eten… een gewaarschuwd mens telt voor twee.