Homemade pizza met gerookte kip en prei
Homemade pizza met gerookte kip en prei
Voor 4 pizza's
- patentbloem 500 g + extra voor bestuiven
- zeezout ½ eetl
- gedroogde gist 1 zakje
- kristalsuiker ½ theel
- extra vergine olijfolie 2 eetl + extra
- water 325 ml, lauw
- boter 25 g
- prei 3, het witte en het zachte groene deel in ringen
- zwarte olijven (pitloos) 2 eetl, grof gesneden
- rode peper 2, gehakt
- kipfilet gerookt 200 g, in plakjes
- zout en peper
- taleggio 140 g, in kleine stukjes
Bereiding
- BODEM: Zeef bloem en zout boven een kom en maak een kuiltje in het midden. Meng de gist, suiker en olijfolie door het water en laat een paar minuten staan; schenk het vervolgens in het kuiltje. Roer het meel met een vork geleidelijk door de vloeistof en kneed tot een soepel deeg met schone handen. Leg de deegbal in een grote met bloem bestoven kom, leg er een vochtige theedoek over en laat op een warme plaats rijzen (ca. 1 uur) tot het dubbele volume. Je kunt het daarna meteen gebruiken of in plasticfolie wikkelen en in de koelkast (of vriezer) bewaren tot gebruik.
- Verdeel het deeg in 4 bollen en leg deze afgedekt op je werkblad.
- Leg een pizzasteen in het midden van de oven en verwarm de oven op de hoogste stand. Heb je geen pizzasteen, gebruik dan een met bakpapier beklede bakplaat, maar laat deze niet mee voorverwarmen.
- Smelt de boter in een pan en bak de prei zacht, ca. 5 minuten. Haal uit de pan en laat afkoelen. Meng de kip erdoor, olijven en de gehakte peper. Breng op smaak met zout en peper.
- Rol een bol deeg uit op een licht bebloemd werkblad en leg op een pizzaschep (als je met een steen bakt) en anders direct op het bakpapier op de bakplaat. Verdeel ¼ van het preimengsel over de bodem en laat 2 cm aan de rand vrij. Smeer de rand in met olijfolie. Beleg met taleggio en bestrooi met zwarte peper. Schuif de pizza op de pizzasteen of schuif de bakplaat in de oven. Bak de pizza 8-10 minuten op de steen of 15 minuten op de bakplaat totdat de korst goudbruin is en de kaas bubbelt. Herhaal met de overige pizza’s.