Terug Lees dit artikel

Biologische bloemkool van Lyts Ropta

Biologische bloemkool van Lyts Ropta


Vlakbij de Waddenzee in Friesland, in het plaatsje Pietersbierum runnen Reinder en Inge de Jon hun biologisch groente- en akkerbouwbedrijf Lyts Ropta. Op het terrein houden ze ook schapen en kunnen vakantiegangers hun knusse vakantiehuisje huren. Reinder en Inge telen sjalotten, aardappelen, diverse soorten kool, grasklaver, graan, pompoenen en bloemkool. De bloemkool vindt je deze week in de tas.Werken met wat de natuur biedt

Sinds 2010 woont familie de Jong op hun monumentale boerderij in Friesland die gebouwd is in 1864. De boerderij is eigendom van Stichting Ritske Boelema Gasthuis en een waar historisch plaatje om te zien. Biologisch telen was een lang gekoesterde droom van het stel. ‘De biologische boer werkt met wat de natuur biedt om de bodem vruchtbaar te houden en ziekten te bestrijden. Voor (biologische) boeren is een gezonde en vruchtbare grond heel belangrijk.’ Om de bodem in goede staat te krijgen wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest, maar mest van landbouwhuisdieren. Ook chemische bestrijdingsmiddelen, conserveringsmiddelen en kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen worden ver weg gehouden van de groenten.


Veel van het onkruid wordt mechanisch of met de hand verwijderd. Hiervoor worden de mensen uit het team ingezet en scholieren die in hun vakantie wat geld willen verdienen!


Schapen voor een mooie kringloop

Vanaf 2016 houdt familie de Jong ook schapen met het doel de kringloop van het bedrijf rond te maken. ‘Door onze ruime vruchtwisseling en omdat het goed is voor de grond, hebben we altijd ongeveer 10 ha land in de grasklaver. De grasklaver legt voeding vast in de plant. Deze voeding komt weer beschikbaar voor de volgende vrucht. De schapen lopen op deze grasklaver op basis van strikte beweiding.’Het mooie van bloemkool

Het is niet voor niets dat bloemkool nog steeds één van de meest gegeten groente is in Nederland. Waarom? Omdat het erg gezond is, laag in calorieën en een heerlijke zachte smaak heeft. Eet je veel bloemkool, dan krijg je veel vitamine B5, vitamine C, foliumzuur en vitamine K binnen. Maar daarbij houdt het niet op, ook kalium, fosfor en magnesium zijn vertegenwoordigd in deze groente. Behalve de nodige vitamines en mineralen bevat het nog antioxidanten en glucosinolaten. Deze stoffen kunnen beschermen tegen kankerverwekkende stoffen en dat is altijd mooi meegenomen.

Wil je jouw heerlijke biologische bloemkool goed bewaren, leg het dan in de koelkast, daar blijft het 7 tot 10 dagen goed.

Dit artikel delen?