Tussen Raalte en Heino in ligt de boerderij van familie Overesch. Het familiebedrijf heeft een rijke geschiedenis, huidig eigenaar Jan is al de vijfde generatie die zich met passie inzet voor het bedrijf. Dit doet hij niet alleen, met met de hulp van zijn vrouw, zoon en schoonzoon.
Voor familie Overesch is het heel belangrijk dat er een natuurlijke kringloop is. De dieren staan in dienst van de akkerbouw wat inhoudt dat hun mest gebruikt wordt voor de gewassen. Geen kunstmest dus, maar alles puur natuur. Ze begonnen met gangbare landbouw, maar dit verpestte de kwaliteit van de grond. Ze moesten steeds meer chemische middelen gebruiken om de kwaliteit op te krikken. Dit stond Jan zo tegen, dat hij besloot over te schakelen naar biologisch telen. Toen dit goed verliep zijn ze een stapje verder gegaan: biodynamisch telen. Het voelde ontzettend fijn om weer helemaal in balans te zijn met de natuur en het milieu.
Pompoen en mais, dat zijn de groenten die de familie teelt. Ze hebben dus ‘slechts’ twee gewassen en dit betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat deze gewassen een zo hoog mogelijke opbrengst leveren. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Zo kunnen er ziekten zijn die de gewassen aantasten. Om dit tegen te gaan wordt 'vruchtwisseling' ingezet. Dit houdt in dat ze niet elke jaar dezelfde groenten op één perceel telen. Daarnaast is het ook belangrijk om een sterk ras te kiezen die goed bestand is tegen ziekten.
Als de herfst begint dan zie je vaak dat het maïs wordt geoogst. Wist je trouwens dat maïs geen groente is maar een graansoort? Maïs bevat in verhouding best wat suiker en dankt daardoor ook die heerlijke zoete smaak. Het is niet de meest gezonde graansoort om op je bord te hebben, maar verkeerd is het zeker niet. Maïs bevat een aantal B-vitaminen en daarnaast flink wat fosfor, selenium en magnesium.