Kabeljauwfilet met pompoentaartje en gekaramelliseerde witlof
Kabeljauwfilet met pompoentaartje en gekaramelliseerde witlof
Voor 4 personen
- 4 timbaaltjes van 8 cm Ø
- 4 kabeljauwfilets) van ± 150 g
- 300 g schoongemaakte pompoen, in blokjes
- 4 stronkjes witlof
- 250 ml slagroom
- 2 eieren
- 1 takje tijm, gerist
- 90 g roomboter
- 1 eetl (riet)suiker
- 1 blokje groentebouillon
- zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven op 160°C en plaats er een ovenschotel in, gevuld met water op 80°C.
- Kook de schoongemaakte pompoenblokjes in groentebouillon in 10 minuten gaar. Giet af, laat uitstomen en pureer tot een egale crème. Sla de eieren los met 150 ml slagroom en meng deze stevig door de crème. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Smelt 20 gram boter en vet de timbaaltjes royaal in. Vul ze tot net onder de rand met de puree en zet ze voorzichtig in de ovenschaal met water (het water mag tot 1cm onder de rand komen). Gaar in 30 tot 35 minuten.
- Halveer de witlofstronken in de lengte, snijd de bittere kern eruit en kook ze 15 minuten. Laat goed uitlekken en bak ze op laag vuur met 20 gram boter, suiker en tijm lichtbruin. Blus af met 100 ml slagroom en laat nog wat inkoken.
- Klaar 50 gram boter (verwarm de boter in een pannetje, wacht tot de eiwitten neerslaan en giet de heldere boter af) en bak daarin de met peper en zout gekruide kabeljauw op laag vuur gelijkmatig aan beide zijden gaar.
- Stort het pompoentaartje voorzichtig op het (verwarmde) bord, drapeer er de witlof met wat saus naast en beleg met de kabeljauwfilet.