Kimchi: Koreaanse gefermenteerde kool
Kimchi: Koreaanse gefermenteerde kool
Ingrediënten
- 1 grote of twee kleine Chinese kolen,
- gewassen en in vieren gesneden
- 4 eetl grof zeezout
- 6 ansjovisfilets (potje)
- stukje gember van ca. 2 cm, geraspt
- 70 g tomatenpuree
- 1 theel sambal
- 1 eetl rietsuiker
- 250 g radijsjes, in dunne reepjes
- 250 g wortels, in dunne reepjes
- 1 rode paprika, zaadlijst verwijderd en in dunne reepjes
- 3 bosuitjes, het donkergroene deel verwijderd en rest in ringen
- ½ prei, in dunne ringetjes
- • 2 sjalotjes, gesnipperd
- 7 teentjes knoflook, fijngesneden
Bereiding
- Verwijder de stronk van de koolparten en snijd de rest in stukken van ± 4 cm. Doe in een grote kom.
- Strooi het zout erover en meng het er voorzichtig met de handen door.
- Schenk er ruim water over en leg er een bord op zodat de kool onder water blijft. Laat 3 uur staan.
- Doe de kool in een vergiet, spoel af en laat goed uitlekken.
- Pureer met een staafmixer de ansjovis met de gember, de tomatenpuree, sambal en rietsuiker tot een pasta.
- Meng de overige groenten door de spicepasta en meng er daarna de kool door. Schep de kimchi in een of meer gesteriliseerde inmaakpotten.
- Laat de kimchi 2-3 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Maak na een dag de pot open en druk de kimchi aan. Proef na 2-3 dagen of de kimchi zuur genoeg is. Zo niet, laat dan nog wat langer op kamertemperatuur staan.
- Bewaar de kimchi in de koelkast (er is dan nauwelijks meer sprake van een fermentatieproces).