Klassieke appeltaart
Klassieke appeltaart
Voor 12 personen
- 275 g zelfrijzend bakmeel
- 50 g witte basterdsuiker
- 1/2 theel zout
- 1 zakje vanillesuiker
- mespunt kaneel
- 1 ei
- 150 g vloeibare margarine
Voor de vulling
- 750-1000 g appels, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
- 1 ei
- 2 eelt bruine suiker
- 1 theel kaneel
- 1 eetl citroensap
- 2 eetl rozijnen
- 2 eetl sinaasappelmarmelade
Bereiding
- Meng alle ingrediënten voor het deeg in de kom van een keukenmachine. Zodra het een geheel is neem je het deeg uit de kom. Kneed het deeg met een koele hand en laat het, gewikkeld in plasticfolie, 30 minuten in de diepvries rusten tot het stevig is.
- Klop het ei, citroensap, suiker en kaneel met behulp van een mixer of keukenmachine door elkaar.
- Schep de appel met de rozijnen door het eimengsel.
- Vet de springvorm in met vloeibare margarine en verwarm de oven voor op 175*C.
- Rol het deeg uit tussen plasticfolie. Bekleed een vorm met een gedeelte van het deeg.
- Verdeel het appelmengsel over het deeg. Rol de rest van het deeg uit en snijd hiervan smalle repen. Leg eventueel de repen in ruitjes over de vulling.
- Laat de taart in de voorverwarmde oven in circa 60 minuten bruin en gaar worden.
- Verwarm de sinaasappelmarmelade in een pannetje.
- Bestrijk de appeltaart met de marmelade. Verwijder de rand van de vorm zodra het gebak van de springvormrand loslaat.