Terug Lees dit artikel

Klassieke artisjokken en een salade van artisjokbodems

Klassieke artisjokken en een salade van artisjokbodems


Voor de artisjokken


Voor de vinaigrette


Bereiding

  1. Breng een grote pan water met zeezout aan de kook voor de artisjokken.
  2. Was ondertussen de artisjokken en breek de steel eraf. Verwijder de onderste, taaie blaadjes en snijd een kapje (ca. 2 cm) van de top. Wrijf de snijvlakken in met citroensap of azijn tegen verkleuring.
  3. Kook de artisjokken met het deksel erop - en eventueel een bord om ze onder water te houden- in ca. 35 minuten gaar. Artisjokken zijn gaar als je er met een vork gemakkelijk een blaadje af kunt trekken.
  4. Meng intussen alle vinaigrette-ingredi ënten met de staafmixer door elkaar, proef en breng eventueel op smaak met extra zout en peper en/of suiker.
  5. Laat de artisjokken goed uitlekken. Verwijder de binnenste, slappe blaadjes en het nu zichtbare ‘hooi’.
  6. Serveer de artisjokken lauwwarm of op kamertemperatuur met de vinaigrette: haal steeds een blaadje van de artisjok en dip dit in de vinaigrette. Trek er met je tanden het vlezige, onderste deel af. Eet, als alle blaadjes op zijn, de smakelijke bodem met mes en vork of maak er een salade van voor de volgende dag (zie foto): snijd de bodems in stukken en overgiet met de rest van de vinaigrette (of maak wat extra). Laat liefst een nacht marineren. Garneer met bieslook en lente-ui.Dit artikel delen?