Terug Lees dit artikel

Witte kool van biodynamisch teler Joris Kollewijn

Witte kool van biodynamisch teler Joris Kollewijn


Op biologisch dynamisch bedrijf De Lepelaar verbouwt Jan Schrijver met zijn team kool, wortelen, bieten, aardappelen en kool. Begin jaren '70 is Jan Schrijver samen met zijn vrouw Inge het bedrijf begonnen. Hoewel collega's uit de buurt hem weinig kans van slagen gaven is zijn bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een gezond, omvangrijk en modern biologisch dynamisch bedrijf bestaande uit meerde vennoten. Joris Kollewijn heeft nu de dagelijkse leiding en stuurt een team van vaste medewerkers, studenten en scholieren aan.Vruchtbare grond

De Lepelaar ligt in de kop van Noord-Holland waarbij ze percelen hebben rond de West-Friese omringdijk. De meeste gronden liggen bij Warmenhuizen en Sint-Maarten en zijn zeer verschillend, van zware kleigrond tot zandgrond. Hierdoor kunnen zij een grote diversiteit aan groenten telen. Deze zeer vruchtbare gronden worden in topconditie gehouden door de biologisch dynamische werkwijze. Een gezonde vitale bodem zorgt ervoor dat de smaak van producten optimaal wordt.


Een gezonde vitale bodem is essentieel!Zorg voor de natuur

Bij de keuze van rassen laat biologisch dynamisch bedrijf De Lepelaar zich niet alleen leiden door een optimale opbrengst. Producten moeten ook goed smaken en zonder chemische middelen te telen zijn. Ook telen ze ‘vergeten groenten’ zoals raapstelen, snijbiet, winterpostelein en palmkool. Er wordt natuurinclusief gewerkt en rekening gehouden met de vogels die er van nature veel voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld de kievit, scholekster en de patrijs. Rondom de akkers worden bloemenranden gezaaid en in de winter blijven de akkers ruig zodat vogels er in de winter een schuilplaats kunnen vinden.


De producten moeten goed smaken en zonder chemische middelen te telen zijn.


Supergroente

Witte kool is één van de oudste koolsoorten. Deze duurzame groente groeit met name in de zomer. Alle kolen hebben stevige bladeren omdat ze meestal groeien op plekken dichtbij de kust. Hier moeten ze zichzelf beschermen tegen weer, wind en zand. Kool is een echte bewaargroente. Je kunt het twee tot vier weken bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast blijft de groente 1 a 2 weken goed.