Linzen met geroosterde wortel
Linzen met geroosterde wortel
Voor 4 personen
- waspeen 1 bos, gewassen, loof op een stukje van 3 cm na verwijderd
- olijfolie extra vierge 1½ eetl
- zout en peper
- linzen uit blik du Puy (‘dupuis’) 1 blik, afgespoeld en uitgelekt
- rode chilipeper 2, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- ingelegde citroen 2, alleen de schil, fijngehakt
- zure appel 1 grote of 2 kleine
- citroen ½, uitgeperst
- munt schaaltje van 15 g, blaadjes grof gehakt
- koriander klein handje, blaadjes grof gehakt
Voor de dressing
- balsamicoazijn 2 eetl
- olijfolie extra vierge 6 eetl
- knoflook 1 grote teen, fijngeraspt
- gember 1 cm, geschild en fijngeraspt
- ahornsiroop ¼ theel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de bospeen met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster beetgaar in ca. 25-30 minuten in de oven.
- Klop intussen alle dressing-ingrediënten door elkaar.
- Doe de linzen in een ondiepe schaal en meng de helft van de chilipeper en een derde van de ingelegde citroen erdoor. Breng op smaak met zout en peper en meng er een beetje van de dressing door.
- Halveer de appel(s), verwijder het klokhuis en snijd in reepjes. Meng door de nog warme wortel, samen met het citroensap, de rest van de chilipeper en ingemaakte citroen, het grootste deel van de verse kruiden en de dressing.
- Strooi de rest van de kruiden over de linzen en schep het wortelmengsel erbovenop.