Terug Lees dit artikel

Over de teler

Teler Frank de Koning


De overheerlijke puntpaprika’s zijn afkomstig van Frank de Koning. Zijn kassen staan op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Dit eiland ligt vlakbij Brielle en Tinte. Wat deze plek zo geschikt maakt voor Frank zijn puntpaprika’s en andere groenten, is het goede licht dat hij heeft aan de kust, de milde en zachte winters en de niet te warme zomers. Al deze elementen zorgen ervoor dat Frank zijn producten met veel smaak kan leveren.Begonnen met komkommers

Frank heeft een modern biodynamisch glastuinbouwbedrijf. Al heel zijn leven groeide hij op tussen de groenten, zijn vader teelde namelijk komkommers. Het was dus vrij logisch dat ook hij de tuinbouw in ging. Na zijn opleiding aan de Hogere Tuinbouwschool in Utrecht werkte hij eerst 5 jaar als teeltadviseur en daarna maakte hij de overstap naar de komkommerteelt als zelfstandig ondernemer. In die tijd was zijn bedrijf niet biologisch.


Bodem en biodiversiteit in balans

Vanaf de jaren ’90 is hij begonnen met de omschakeling naar biologisch omdat hij zichzelf en zijn bedrijf wilde blijven ontwikkelen. Tijdens de omschakeling maakte hij gebruik van een innovatieve aanpak en richtte hij zich op het verbeteren van de kleibodem. Frank geeft aan dat biologische producten van goede kwaliteit telen, alleen kan in een omgeving waarin de bodem en biodiversiteit in balans zijn. Een goede bodem is essentieel en vormt de basis voor sterke planten. En sterke planten heb je nodig als teler. Deze kunnen namelijk tegen een stootje en zijn minder vatbaar voor ziektes en schimmel. Hoe sterker de plant, hoe minder je als teler moet ingrijpen.Beroemde wild wonders

Vanaf 2000 was Frank zijn tuinbouwteelt volledig biologisch en voegde hij al snel meerdere groenten toe aan zijn kassen. Anno nu heeft frank in totaal 11.5 hectare aan kassen staan en verbouwt hij naast puntpaprika’s ook blokpaprika’s, wilde tomaten, aubergines, diverse trostomaten, diverse soorten komkommers en zijn beroemde Wild Wonders mix tomaatjes bestaande uit cherrytomaten en snacktomaten.


De kracht van biodynamisch telen

De kracht van biodynamisch werken is zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de kas. Het belangrijkste doel van deze wijze van telen is dat je een evenwichtig systeem creëert waarbij je als teler niet hoeft in te grijpen. Dat is het verschil met ‘gewoon’ biologisch telen in plaats van biodynamisch: bij gewoon biologisch moet er nog wel ingegrepen worden, al is dat met biologische middelen.


Huismussen als bestrijdingsmiddel

Frank vertelt dat hij ervoor heeft gezorgd dat zijn planten in een goede bodem staan in een omgeving waarin de biodiversiteit optimaal is. Dit heeft hij bereikt door onder andere bloemenranden rondom de kassen aan te leggen. De bloemen trekken insecten aan zoals luizen en witte vliegen zodat deze niet bij de groenten komen. Daarnaast zet Frank zijn ‘huismussen’ in, de mussen vliegen rond in zijn kassen en zijn een geweldig natuurlijk ‘bestrijdingsmiddel’ tegen pissebedden en rupsen.


Alles dus puur natuur en dat zorgt ervoor dat de puntpaprika’s van Frank om te smullen zijn!