In de vruchtbare zandgronden van de Brabantse Kempen teelt jonge ondernemer Joost van den Oetelaar zijn geliefde preien en andere vollegrondsgroenten. Door een mix aan verschillende grondsoorten is het Joost zijn bedrijf De Heerlijke Oogst in staat om vanaf het vroege voorjaar tot laat in het najaar heerlijke prei te telen.
Heerlijke Oogst is opgericht door Joost van den Oetelaar toen hij slechts 19 jaar oud was. Hij studeerde op dat moment nog tuinbouw en akkerbouw aan de Hogeschool van Den Bosch. Joost begon met het telen van peulen en sugar snaps. Vier jaar later kon hij al uitbreiden en voegde hij prei, broccoli, Chinese kool, andijvie en diverse slasoorten aan zijn assortiment toe. Het bedrijf groeide uit naar 30 ha grond. Alle groenten worden op een biologische wijze geteeld. ´Als biologisch teler ben je altijd met het klimaat en de natuur om je heen bezig. Je denkt voortdurend vooruit zodat problemen die door het klimaat en de natuur worden veroorzaakt, preventief kunnen worden aangepakt om de schade te minimaliseren of te voorkomen. Door goed met je grond om te gaan, samen te werken met de natuur en slim na te denken over diverse teeltbehandelingen kom je enorm ver.´
Om alle groenten zo authentiek mogelijk te laten zijn, is het belangrijk om op een natuurlijke wijze te werken om zo tot het gewenste eindresultaat te komen. ´Het is belangrijk daar naartoe te streven, maar vooral niet te vergeten dat het gewas de kans en de ruimte en tijd moet krijgen om naar dat eindresultaat toe te kunnen groeien.´ Dit doet Joost samen met zijn team van medewerkers die goed op elkaar zijn ingespeeld. Met zijn alle streven ze elke dag weer naar het beste resultaat. En zo zorgen ze ervoor dat ze hun naam eer aandoen. ´Heerlijke Oogst staat namelijk voor Heerlijk, Eerlijk en Oogsten.´
Prei behoort tot de lookfamilie, samen met ui, bieslook, knoflook en bosui. Al deze groenten hebben een wat pittige en aromatische smaak en zijn heerlijk in tal van gerechten. Prei is een groente dat je het hele jaar door zonder schuldgevoel kunt eten, want het hele jaar is de groente uit Nederland beschikbaar. Het hoeft dus niet geïmporteerd te worden. Behalve duurzaam is het ook nog eens heel gezond. Zo kan het de kans op chronische ziekten verlagen, denk aan kanker of hart- en vaatziekten en helpt het cholesterol te verlagen. Prei bevat het flink wat ijzer, vezels, vitamine C, A, B6, B1 en K, foliumzuur, kalium en calcium. Als je verse prei koopt, kan deze wel 3 weken bewaard worden in de koelkast.