Terug Lees dit artikel

Paksoi uit Limburg van Puur Origine

Paksoi uit Limburg van Puur Origine


In Noord-Limburg ligt Grubbenvorst. Hier is Puur Origine gevestigd, een biologisch bedrijf dat wordt gerund door Fred Willemssen en zijn vrouw Nicole Willemssen. Op hun 40 ha grond telen zij diverse soorten groenten zoals boerenkool, grondwitlof, prei, slasoorten, vroege pompoenen en natuurlijk paksoi, de groenten die je deze week in de Vitatas vindt.



Tuinbouw als passie

Eigenaar Fred groeide op tussen de veeteelt, akkerbouw en tuinbouw. Zijn ouders hadden een groot boerenbedrijf waar hij vanaf jongs af aan al zijn steentje aan bijdroeg. Hij wist daarom al heel jong dat tuinbouw zijn passie was. Het bedrijf nam hij samen met zijn 2 broers over. In 2012 kocht Fred de grond in Grubbenvorst en schakelde hij de grond die hij had overgenomen van zijn ouders, om naar biologisch.


Biologisch telen is een kunst

Fred ziet biologische telen als een kunst waarbij je de bodem in optimale conditie moet brengen, bijvoorbeeld door een goede manier van bemesten. Zo kun je ervoor zorgen dat ziekten en bepaalde insecten wegblijven. Daarnaast is onkruidbeheersing ook een grote uitdaging. Fred heeft ondertussen met vallen en opstaan geleerd in welke richting hij de juiste stappen moet zetten. ‘De kunst is de plant proberen te begrijpen.’



Slimme bemesting voor optimale smaak

De bodem waarop de gewassen groeien bepalen voor een groot deel de smaak. En om de bodem in goede staat te krijgen, is bemesting heel belangrijk. Fred: ‘Wij maaien jaarlijks ongeveer 100 ha natuurgebied. Van dit maaisel maken we compost, na ongeveer een jaar kunnen we het gebruiken om te bemesten. ‘Andere bronnen van bemesting zijn de eigen witlofpennen, teeltaarde en stalmest. ‘Deze meststoffen zorgen voor een weerbare bodem die rijk is aan goede schimmels, bacteriën en ander essentieel bodemleven. Dit draagt bij aan een rustige en stabiele groei van de gewassen. Tevens komen de voedingstoffen langzaam vrij en houdt de bodem het vocht beter vast. Het resultaat: stevige en smaakvolle gewassen.