Terug Lees dit artikel

Knapperige paksoi uit Zeeland van Gert van Brakel

Knapperige paksoi uit Zeeland van Gert van Brakel


Op het eiland Tholen, Zeeland, ligt het dorpje St Annaland en daar is het tuinbouwbedrijf van Gert van Brakel gevestigd. Vanaf zijn 20ste ging Gert werken bij zijn vader die blad- en vruchtgewassen teelden. Na 5 jaar nam hij het bedrijf in Dordrecht over. Toen de grond daar moest plaatsmaken voor de industrie, moest Gert zijn bedrijf ergens anders opzetten. Dit was voor hem een mooie kans om de overstap naar biologisch telen te maken. De overstap maakte ze in 2000 in het dorpje St Annaland. De groenten die ze telen: komkommer, snack komkommers, sla, paksoi, eikenbladsla, romaine sla, andijvie en veldsla.Perfecte ligging in Tholen

De ligging van het bedrijf is perfect als je goede kwaliteit groenten wilt telen. Gert: ‘De ligging zorgt ervoor dat we veel licht hebben, ook in de donkere wintermaanden. En daarnaast hoeven we hier gelukkig niet veel bij te stoken door het milde zeeklimaat.’ Tevens hebben ze daar in Zeeland van oudsher een kuststrook waarvan de bovenlaag bestaat uit 30 tot 40 centimeter klei. Klei vormt een hele goede basis voor een optimale bodem.


Een conditioneel goede grond, levert een kwalitatief beter en een smaakvoller product op.Voordelen van teeltwissel

‘Ik kies er bewust voor om zowel bladgroenten als vruchtgewassen (zoals komkommers) te telen. Door de teeltwissel blijft de grond vruchtbaar en is er minder kans op grondgebonden ziekten. De teeltwissel draagt ook bij aan het minimaliseren van gasverbruik.’ De bladgroenten kunnen namelijk prima geteeld worden tot 2 graden. Komkommers hebben meer warmte en licht nodig en worden daarom in de zomer gepland. ‘Doordat ik mijn gewassen afstem op de seizoenen, hoef ik zelf zo min mogelijk bij te stoken.’ Behalve teeltwissel, verlaagt Gert het gasverbruik ook door gebruikt te maken van bassins die regenwater opvangen voor de bewatering en zonnecollectoren.


In de winter teelt Gert paksoi en sla, in de zomer zijn de komkommers aan de buurt.


Het hele gezin werkt mee

‘Een leuk aspect aan mijn bedrijf is dat mijn hele gezin meewerkt. Met name in de zomerperiode. Het is dan een echt familiebedrijf. Het kweken van komkommers is arbeidsintensief. Komkommerplanten groeien erg snel waardoor we in heet hoogseizoen dagelijks moeten plukken. Naast mijn vaste arbeiders, staan mijn vier kinderen dan gelukkig altijd klaar om mee te helpen.’ Gert zijn vrouw richt zich voornamelijk op de administratieve kant van het bedrijf. Het gezin profiteert meteen van hun inspanningen, want bij elke maaltijd staan er verse komkommers uit eigen grond op tafel.