Pompoen-pastinaak gratin met gruyère
Pompoen-pastinaak gratin met gruyère
Voor 4 personen
- 25 gram boter
- 1 eetl olijfolie
- 2 uien in dunne halve ringen
- 2 tenen knoflook, geplet
- 300 ml slagroom
- 200 ml melk
- 2 eetl grove mosterd
- 450 gr (netto) pompoen geschild en in dunne plakken
- 450 g (netto) pastinaak, geschild en in dunne plakken
- 100 g gruyère, geraspt
Bereiding
- Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de uien op laag vuur zo’n 10 – 15 minuten totdat ze zacht zijn en beginnen te kleuren.
- Verwarm ondertussen de melk, slagroom en knoflook samen tot net aan de kook. Zet dan gelijk het vuur uit en laat 10 minuten trekken. Vis de knoflook eruit en voeg de mosterd toe. Roer goed door en breng goed op smaak met zout en peper.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Maak afwisselende laagjes in een ingevette ovenschaal van pompoen, pastinaak, uien, ¾ van alle kaas en het roommengsel. Eindig met het roommengsel en strooi de andere ¼ van de kaas er overheen.
- Dek de gratin af met aluminiumfolie en bak 45 minuten.
- Haal de folie van de gratin en verhoog de oventemperatuur naar 200 °C. Bak de gratin nog 20-30 minuten totdat hij mooi goudbruin is en helemaal gaar.