Terug Lees dit artikel

Pompoenen van familie Overesch

Telerverhaal familie Overesch


Eet je het liefst Hollandse groente die zoveel mogelijk zelfvoorzienden zijn geteeld, met een natuurlijke kringloop als uitgangspunt? Proef dan de biodynamische mais en pompoenen van de familie Overesch.



Gemengd biodynamisch bedrijf

Tussen Heino en Raalte, midden in bosgebied, ligt de boerderij van familie Overesch. Op dit eeuwenoude familiebedrijf is vader Jan inmiddels de vijfde generatie Overesch die hier boert: “Met mijn vrouw, zoon Rick en schoonzoon Rudy werken we samen op ons gemengd biodynamisch bedrijf. Via deze landbouw, waarin dieren in dienst van de akkerbouw staan en een natuurlijke kringloop de basis is, laten we een gezond bedrijf achter voor de generaties na ons.”


Vruchtwisseling

“Als biodynamisch boer doen wij aan vruchtwisseling. Mais of pompoen komt éénmaal in de acht jaar op hetzelfde perceel terug. Dit maakt het gewas gezonder, dierlijke meststoffen en compost worden beter opgenomen en er treedt geen resistentie op.”


Jan: “Als biodynamisch boer zorgen we er voor dat de aarde ook voor de generaties na ons nog vruchtbaar is om voeding op te verbouwen. Precies zoals mijn voorouders aan ons hebben gedacht.”


Zelfvoorzienend

“Om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te kunnen zijn, vind je bij ons op de boerderij akkerbouw, groenteteelt en een veehouderij. Behalve GMO-vrije mais en pompoenen groeit er ook gezond voedsel voor onze koeien en varkens. De biodynamische mest van onze dieren gaat vervolgens weer op het land om de bodem vruchtbaar te houden en zo is de natuurlijke kringloop rond.”


Samen met de natuur

Natuurlijk is ook de smaak van de mais en pompoen heel belangrijk. Jan: “Bij ons wordt die positief beïnvloed door een rustige groei en weinig bemesting van onze eigen potstalmest. Omdat bij onze mais de suikers in de korrels nog niet tot zetmeel zijn omgezet, heeft de maïs een lekkere zoete smaak. Veel zoeter dan andere maïssoorten, die bovendien vaak uit het buitenland komt. Wij spuiten niet met gif tegen schimmels, luizen en onkruid. Dat levert meer kruiden tussen de gewassen op waar dieren weer baat bij hebben. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke levensprocessen en streven naar biodiversiteit met zo min mogelijk kunstgrepen. Dat kan, maar kost meer tijd, meer moeite en levert minder op. Maar ik ben intens tevreden als ik de mooie maiskolven zie wuiven en de vogels en insecten zie vliegen, die dankzij onze natuurlijke werkwijze hier ook een leven hebben.”


ik ben intens tevreden als ik de mooie maiskolven zie wuiven en de vogels en insecten zie vliegen, die dankzij onze natuurlijke werkwijze hier ook een leven hebben.”