Terug Lees dit artikel

Raapstelen uit het Groene hart

Raapstelen van Eko-Logisch


In het Groene hart, vlakbij Leiden ligt het plaatsje Roelofarendsveen. Hier heeft David Luijendijk zijn kwekerij Eko-Logisch. David leerde het vak van zijn opa. Al zijn groenten worden op veen geteeld en dat geeft een uitgesproken en heerlijke smaak.Vanaf jongs af aan

Toen David slechts 4 jaar oud was, was hij al bezig met het telen van groenten. Sterker nog: hij is opgegroeid tussen de kassen. Het telen zat hem in het hart en hij volgde later de Middelbare tuibouwschool en vervolgde dit met de studie HAS bedrijfskunde. In 2007 startte David zijn bedrijf: Eko-Logisch.


Uitbundige teelten, uitbundige smaak

David zijn kwekerij bevindt zich op veen. Veen is een soort van verse tuinaarde waar planten wel van houden. De grond bevat namelijk veel voedingsstoffen. Het resultaat: snelle uitbundige groei en een uitgesproken smaak. Wat David met zijn team uitstekend kan, is het gehele proces van het telen zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Hierdoor kunnen ze authentieke producten laten groeien. ‘Het meest authentieke wat wij telen zijn de sperziebonen en de snijbonen. Elke jaar oogsten we de zaden die we weer gebruiken in het volgende seizoen.’Mooi en duurzaam

David teelt op de manier zoals ze dat vroeger ook deden in de regio: korte snelle teelten waarbij weinig water wordt gebruikt. Daarnaast gebruiken ze een koude kas, buisrails, composteerbaar touw, lavameel tegen pissebedden en natuurlijke bestrijders. Tevens maken ze gebruik van wisselteelt.

Alles wordt zo ingericht met het doel de natuur zoveel mogelijk haar gang te laten gaan. Dat betekent ook: alleen telen in de juiste seizoenen waarin de groente ook bedoelt zijn om te groeien. Het doel is altijd zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Mocht het toch nodig zijn, dan worden alleen de bestrijdingsmiddelen gekozen die zijn toegestaan in de biologische teelt.


Ons bedrijf streeft ernaar om zoveel mogelijk een gesloten kringloop te creëren.


Zo snel mogelijk naar de consument

Soms is het nodig om in te grijpen om zo de oogst optimaal te houden. Kwaliteit gaat namelijk snel achteruit als gewassen worden aangetast. Daarom is het voor David ook belangrijk om voor sterke rassen te kiezen die opgewassen zijn tegen ziekten en plagen. Nog een manier om de kwaliteit hoog te houden is de groenten na de oogst zo snel mogelijk naar de consument brengen. De producten worden na de oogst meteen in de koeling geplaatst. Vervolgens zorgt David met zijn team ervoor dat de consument er binnen een zeer korte tijd van kan genieten. En deze week kunnen jullie dat doen, want de raapsteln van David zit in de tas!


Dit artikel delen?