salade met asperges en ei
Salade met asperges en ei
Voor 4 personen
- zuurdesembrood 2 sneetjes
- olijfolie 2 eetl + extra voor de croutons
- knoflook 3 tenen, gehalveerd
- krieltjes met schil 300 g, schoongeboend en grote exemplaren gehalveerd
- zout en peper
- munt 15 g, blaadjes grof gehakt + 1 takje voor de krieltjes
- groene of witte asperges 200 g, harde onderkantjes afgesneden
- doperwten (diepvries) 50 g
- mayonaise 2 eetl
- appel 1, vlak voor gebruik in kleine blokjes gesneden
- bosui 3, in dunne ringetjes
- kappertjes 1 theel
- witte wijnazijn 1 eetl
- sla ½, harde nerven verwijderd en grof gescheurd
- bieslook 15 g, fijngehakt
- peterselie 15 g, blaadjes grof gehakt
- eieren 2, hardgekookt en gepeld
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Smeer het brood aan weerszijden in met olijfolie en rooster het knapperig en goudbruin in de oven, ca. 10 minuten, halverwege keren. Wrijf de warme sneetjes rijkelijk in met de gehalveerde knoflook. Breek in croutons.
- Kook intussen de krieltjes gaar in ruim water met 1 theelepel zout en het takje munt, ca. 15 minuten. Schep ze uit het water met een schuimspaan, verwijder de munt en laat goed uitlekken. Laat de pan water op het vuur staan.
- Snijd de asperges in drieën en leg ze in het kokende water. Kook ze in ca. 3 à 4 minuten beetgaar, haal ze met de schuimspaan eruit en spoel koud af. Kook ook de doperwten in ca. 2 minuten beetgaar en giet af, spoel koud na en laat uitlekken.
- Meng de mayonaise, appel, bosui en kappertjes door de krieltjes.
- Klop een dressing van 2 eetlepels olijfolie met de azijn en breng op smaak met zout en peper. Meng deze dressing en driekwart van de munt, bieslook en peterselie door de kropsla. Hussel de erwten en asperges erdoor.
- Leg de krieltjes en de sla in een grote schaal. Garneer met partjes ei, croutons en de rest van de kruiden.