Terug Lees dit artikel

Verukkelijke peren van Loverendale Ter Linde

Verukkelijke peren van Loverendale Ter Linde


De peren van Loverendale Ter Linde te Oostkappelle, zijn werkelijk verrukkelijk. Dat kan ook niet anders, want bij Loverendale telen ze met veel passie en wijsheid. Het biologisch dynamisch bedrijf van Tim Moerman is het oudste biologisch-dynamisch bedrijf van heel Nederland. Is dat niet indrukwekkend?Alles in samenwerking met de dieren

Om alles in balans te houden en de biologische cirkel gaande te houden, zijn alle processen precies op elkaar afgestemd. De akkerbouw wordt gecombineerd met veeteelt en daarnaast zwermen er ook vele bijen op het erf. Dankzij de combinatie van akkerbouw met vee kan Tim een gesloten keten onderhouden. Het mest van de dieren wordt gebruikt als voeding voor de planten en de plantenresten worden weer gebruikt als voeding voor de dieren. De varkens hebben nog een extra functie op het erf: ze helpen mee de allerlaatste aardappels uit de akkers te wroeten.Trots op Demeter-keurmerk

Loverendale is trotse bezitter van het Demeter-keurmerk. Dit is een keurmerk voor biodynamische bedrijven. Bedrijven die hiervan zijn voorzien voldoen aan strenge eisen en werken volgens de regels van het kwaliteitszegel. Frequent worden er inspecties uitgevoerd om te controleren of bedrijven de principes ook blijven opvolgen. Dat is voor Tim zijn bedrijf geen probleem. Hij staat voor 100% achter deze bedrijfsvoering en ziet het als een passie.


Tot in detail biologisch

Niet alleen de akkerbouw is biologisch, alles in het bedrijf voldoet aan streng milieueisen. Tim wil graag dat alles klopt en dat niemand achteraf kan zeggen dat iets niet duurzaam was. Dit wordt zelfs doorgevoerd tot de koffiebekertjes van de koffiebar. Of beter gezegd: de bekertjes gemaakt van koffie-afval. Geniaal hè!

Het doel van Tim? De grond waarop hij zijn bedrijf heeft niet uitputten zoals velen anderen dat doen. Hij wil de plek juist beter achterlaten dan toen hij daar begon. Met een gezonde en levendig bodemleven dat nog veel nieuwe gewassen kan voeden.