Terug Lees dit artikel

Lekkere rode kool van biodynamisch teler Joris Kollewijn

Lekkere rode kool van biodynamisch teler Joris Kollewijn van de Lepelaar


Op biologisch dynamisch bedrijf De Lepelaar verbouwt Jan Schrijver met zijn team kool, wortelen, bieten, aardappelen en kool. Op de foto zien we Joris Kollewijn met de rode kool die deze week in de Vitatas te vinden is. Begin jaren '70 is Jan Schrijver samen met zijn vrouw Inge het bedrijf begonnen. Hoewel collega's uit de buurt hem weinig kans van slagen gaven is zijn bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een gezond, omvangrijk en modern biologisch dynamisch bedrijf bestaande uit meerde vennoten. Joris Kollewijn heeft nu de dagelijkse leiding en stuurt een team van vaste medewerkers, studenten en scholieren aan.Vruchtbare grond

De Lepelaar ligt in de kop van Noord-Holland waarbij ze percelen hebben rond de West-Friese omringdijk. De meeste gronden liggen bij Warmenhuizen en Sint-Maarten en zijn zeer verschillend, van zware kleigrond tot zandgrond. Hierdoor kunnen zij een grote diversiteit aan groenten telen. Deze zeer vruchtbare gronden worden in topconditie gehouden door de biologisch dynamische werkwijze. Een gezonde vitale bodem zorgt ervoor dat de smaak van producten optimaal wordt.


Een gezonde vitale bodem is essentieel!Zorg voor de natuur

Bij de keuze van rassen laat biologisch dynamisch bedrijf De Lepelaar zich niet alleen leiden door een optimale opbrengst. Producten moeten ook goed smaken en zonder chemische middelen te telen zijn. Ook telen ze ‘vergeten groenten’ zoals raapstelen, snijbiet, winterpostelein en palmkool. Er wordt natuurinclusief gewerkt en rekening gehouden met de vogels die er van nature veel voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld de kievit, scholekster en de patrijs. Rondom de akkers worden bloemenranden gezaaid en in de winter blijven de akkers ruig zodat vogels er in de winter een schuilplaats kunnen vinden.


De producten moeten goed smaken en zonder chemische middelen te telen zijn.


Supergroente

Rode kool zit bomvol vitamine C en andere voedingsstoffen. Maar waarom heet het eigenlijk rode kool, ze zijn toch paars? Deze groente wordt rood wanneer je hem kookt met een appel. De kleur verandert dan van paars naar rood. Ditzelfde gebeurt met azijn. Met rode kool kan je lang doen, hij blijft in de koelkast tot wel 2 maanden goed. Wil je hem nóg wat langer bewaren? Blancheer de rode kool en bewaar hem in de vriezer. In de vriezer blijft rode kool tot wel 12 maanden goed!