Stoofperen
Stoofperen
Voor 4 personen
- 8 kleine (stoof)peren, geschild en in vieren
- sap van ½ citroen
- 75 g suiker
- stukje citroenschil van 4 cm
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 1 eetl rode wijnazijn
- 2 dl rode wijn
Bereiding
- Besprenkel de stukjes peer met het citroensap om verkleuring te voorkomen.
- Breng 2 dl water, wijn met de suiker, citroenschil, kaneel, kruidnagels en azijn aan de kook.
- Zet het vuur lager en zet de peren rechtop naast elkaar in de pan. Schenk er koud water bij tot de peren voor driekwart onder water staan. Stoof de peren zo op een laag vuur gedurende 30-40 minuten of tot ze zacht zijn.
- Haal de peren uit de pan en houd ze afgedekt warm.
- Verwijder de citroenschil, het kaneelstokje en de kruidnagels en kook de rest op een hoog vuur in tot een stroperige siroop.
- Schenk vlak voor het serveren de siroop over de peren.
Bereid het eens anders
- Dit typisch Hollands bijgerecht werd vaak tijdens kerst op tafel gezet. Die van oma zijn toch altijd het lekkerst! Maar probeer het toch eens zelf.
- Stoof de peren in plaats van de rode wijn en azijn in witte wijn, 1 steranijs en 2 eetlepels Drambuie (whiskylikeur).
- Gebruik peren met mooie steeltjes, schil ze maar laat het steeltje eraan zitten.
- Laat ze heel en zet ze bij punt 3 naast elkaar in de pan.