Tarte tatin met peer en gorgonzola
Tarte tatin met peer en gorgonzola
Voor 4 personen
- 200 ml witte wijn
- 90 g suiker
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblaadje
- 1 stukje steranijs
- 10 zwarte peperkorrels, gekneusd
- 2 rijpe handperen, geschild, gehalveerd
- 20 g boter
- 4 blaadjes bladerdeeg
- 300 gram gorgonzola
- ook nodig: 4 bakvormpjes van 11-12 cm Ø
Bereiding
- Verwarm de oven op 200°C.
- Vul een pan met de wijn, 50 gram suiker, kaneelstokje, laurierblaadje, steranijs, de peperkorrels en de peerhelften. Voeg water toe tot de peren net onder staan.
- Breng het geheel zachtjes aan de kook en neem dan van het vuur. Laat afkoelen.
- Neem de peerhelften uit het vocht en dep droog op keukenpapier.
- Vet de bakvormpjes in met de boter en bestrooi met de rest van de suiker.
- Snijd de peer in de lengte in plakjes die vast blijven zitten, leg in de vorm met de bolle kant naar beneden en druk de peer uit als een waaier.
- Maak de plakjes bladerdeeg rond en druk deze om de peer heen in de vormpjes.
- Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en bak de taartjes in 20-25 minuten goudbruin.
- Draai ze om op de bordjes, snijd de magor in 4 gelijke stukjes en leg er een plakje op. Serveer lauw.