Terug Lees dit artikel

Bloemkool van biologisch tuinbouwbedrijf Nieuweboer

Biologisch tuinbouwbedrijf Nieuweboer


Aan de zeedijk in het plaatsje Pietersbierum in Friesland, ligt biologische tuinbouwbedrijf Nieuweboer. Gerund door eigenaren Kees en Loes. Hun familiebedrijf heeft 42.5 ha grond en ze telen met name aardappelen, wortelen, tarwe, sjalotten en bloemkool. De biologische bloemkool kun je deze week proeven, want die zit in de Vitatas!Bloemkool verbouwen is arbeidsintensief

´Bloemkool verbouwen is een vrij arbeidsintensieve bezigheid, zeker voor ons want wij doen alles met de hand. Na de groeifase snijden we de bloemkool met een kartelmes en leggen het op een lopende band. Alle bloemkool wordt 1 voor 1 gesneden. De loopband nemen we mee de velden op.´ Via de band valt de groente in een krat. Het kost misschien wat meer tijd, maar dit is de meest vriendelijke manier om de bloemkolen te oogsten zodat ze er op hun best uitzien en smaken.


Geen gif

Veel Nederlandse bedrijven gebruiken gif om insecten en ziektes die de bloemkool kunnen bederven, te bestrijden. ‘Wij telen biologische producten en dat betekent dat er geen gif gespoten wordt.’ Het kan bij bloemkool voorkomen dat er rupsen op de groenten zitten, het ene jaar is dat meer dan het andere jaar. Hoewel de diertjes een doorn in het oog zijn, worden ze nooit bestreden met gif, maar worden er natuurlijke middelen gebruikt die ook effectief zijn.


Over de goede oude bloemkool

Bloemkool behoort in Nederland tot één van de meest gegeten groenten. Het behoort tot de koolsoorten en wordt al vanaf de 16e eeuw verbouwd door heel Europa! Behalve witte bloemkool heb je ook paarse, groene en oranje varianten. Leuk om zo een beetje af te wisselen en zeker ook een goed idee, want bloemkool is hartstikke gezond. De groente bevat veel vitamine C, B5, foliumzuur en vitamine K. Daarnaast heeft het veel vezels, kalium en magnesium. En dat allemaal voor slechts 25 kilocalorieën per 100 gram!

Wil je de bloemkool goed bewaren, doe dat dan in de koelkast. De groente blijft dan 7 tot wel 10 dagen goed.