Terug Lees dit artikel

Heerlijke courgettes van biologische tuinderij Peeters – Mertens

Heerlijke courgettes van biologische tuinderij Peeters – Mertens

De biologische tuinderij van Peeters – Mertens ligt in Neer, Midden-Limburg. Hier telen eigenaren Wim en Ellen hun diverse groenten op zandgronden en op de kleigrond langs die Maas die zij pachten van een andere bio-akkerbouwer. Op hun ruim 40 hectare grond telen ze courgette (deze week in de tas), boerenkool, tuinbonen, vroege aardappels, Chinese kool, pastinaak en prei.



Van gangbare naar biologische tuinbouw

Toen Wim in 1990 het bedrijf overnam van zijn ouders, hadden ze nog een gangbare manier van telen. In 1996 kwam zijn vrouw Ellen bij de maatschap. Aan het einde van de jaren 90 begonnen Wim en Ellen steeds meer interesse te krijgen in biologisch telen. ‘We hebben ons toen verdiept in de biologische landbouw en kwamen tot de conclusie dat het ons waard was om deze manier van landbouw bedrijven te proberen omdat het ons meer genoegen zou geven. En dat is zeker het geval.’ In 2000 schakelde Wim en Ellen om naar biologisch. In 2018 voegde hun zoon Robin zich bij de maatschap. Hij wordt klaargestoomd om het bedrijf straks over te nemen.


Dankzij biologisch telen zijn we meer met de grond bezig, kijken we veel meer vooruit en voelen we ons meer boer.


Biologisch telen belangrijk voor de toekomst

‘Wij zijn ervan overtuigd dat biologisch telen de enige weg is om voor de toekomst groenten te kunnen blijven telen.’ Om dit goed te doen is een ruime vruchtwisseling erg belangrijk, daarnaast is het heel belangrijk om de biodiversiteit te stimuleren en alleen gewassen te telen die bij de soort grond past waarop je verbouwt. Ook kiezen ze sterke gewassen uit die beter bestand zijn tegen ziekten. ‘Het bodemleven proberen we zo goed mogelijk te verrijken door rustgewassen te telen zoals klavergras. Dankzij deze gewassen wordt de bodem weer voorzien van goede voedingsstoffen.’



Over de courgette

Courgette is een hele kwetsbare groente die snel kan beschadigen. Daarom dragen de plukkers handschoenen zodat Peeters – Mertens mooie groenten af kunnen leveren. Courgettes worden 3 keer per jaar gepland. ‘Wanneer de eerste planting bijna op zijn einde gaat begin juli, staan op een nieuw veld de jonge planten alweer klaar voor de opvolgende oogst. Zo houden we een jong gewas en mooie gevormde vruchten. Wanneer het warm weer is groenten de courgettes het hardst. Als je ze op warme dagen niet twee keer per dag oogst, worden het echt kanonnen.´



Smaak en bewaren

Courgettes hebben een heerlijke milde smaak en zijn daarom geschikt in tal van gerechten. Denk aan roerbakgerechten, gevuld uit de oven of maak er een soep van. Wil je de courgettes goed bewaren, doe dit dan op een koele plek, maar bij voorkeur niet in de koelkast. Courgettes die in de koelkast worden bewaard kunnen wat zacht en soppig worden. De kelder is eigenlijk de beste opslagplaats. Heb je die niet, kies dan voor de koelste plek in huis.