Terug Lees dit artikel

Radijs van biodynamisch teeltbedrijf Be-leaf

Radijs van biodynamisch teeltbedrijf Be-leaf


Achter de duinen van het Noordzeestrand is biodynamisch tuinbouwbedrijf Be-leaf te vinden. Om precies te zijn bevindt het bedrijf zich in Westland, dat ook wel ‘Glazen stad’ wordt genoemd. Be-leaf is een familiebedrijf dat zich voornamelijk richt op de teelt van bladgroenten en radijs. Eigenaren Siete en Marlies Neef geloven in (h)eerlijke blaadjes, vandaar de naam van het bedrijf dat vanaf 2001 met veel liefde en passie de gewassen teelt. Sinds 2015 zijn ze van biologisch telen overgestapt naar biodynamisch.



Gunstig klimaat voor geweldige smaak

Voor de tuinbouw biedt Westland veel goeds, het is ook niet voor niets een zeer welvarende en innovatieve tuibouwstreek waar veel telers te vinden zijn. Wat maakt Westland zo bijzonder? ‘Het land heeft een gunstige ligging aan de kust, relatief hoge temperaturen in de winter en overvloedig zonlicht.’ Ook de grond is erg vruchtbaar. Dat komt omdat het zwavelgrond is, dit is een mengsel van klei en zand. ´Zwavelgrond is erg vruchtbaar, goed te bewerken, houdt vocht vast en overtollig water kan goed wegzakken. Echte tuinbouwgrond dus.´


We telen met passie en liefde voor de natuur en het is mooi om te zien hoe alles groeit en bloeit door onze werkwijze.


Van biologisch naar biodynamisch

Vanaf 2001 startte Siete en Marlies met de biologische tuinbouw, in 2015 schakelde ze om naar biodynamisch. ´We zochten meer diepgang en biodynamisch gaat verder dan biologisch. Naast extra aandacht voor het bodemleven is er extra aandacht voor de mens.´ Be-leaf hanteert een zorgvuldige biodynamische bewerking van de grond die onder andere bestaat uit wisselteelt. Daarnaast maken ze alleen gebruik van groencompost en vulkanisch gesteente om een optimale bodem te creëren. ‘Door de groenten niet op te jagen met snelwerkend kunstmest wordt de bodemvruchtbaarheid vergroot.’ Dit levert gezonde en sterkte planten.



Goed voor het milieu en samenleving

Voor 2019 was Be-leaf in staat 50% van de energie zelf op te wekken. Het doel is om in 2020 geheel CO2 neutraal te zijn. Siete en Marlies hebben niet alleen duurzaamheid hoor in het vaandel staan, ze willen ook op maatschappelijk vlak een steentje bijdragen. Zo hebben ze een biologische moestuin aangelegd die onder andere beschikbaar is voor GGZ patiënten. ‘In de tuin vinden ze een zinnige dagbesteding. Een plek waar zonder tijdsdruk wordt gewerkt en waar je mensen kunt ontmoeten in een vriendelijke en natuurlijke omgeving.’


Heerlijke gezonde radijsjes

Radijsjes zijn echte lentegroenten met een peperachtige, pittige smaak en een heerlijke bite. Meestal worden radijsjes rauw gegeten, maar ze zijn ook lekker in een roerbakgerecht, stamppot of een soep (zoals de radijssoep die op deze website staan). Radijsje zitten bomvol vitaminen en mineralen, met name ijzer, kalium, foliumzuur en vitamine C.

Als je radijsjes goed wilt bewaren, kun je het beste het loof eraf halen en ze vervolgens onderdompelen in een kommetje gevuld met water of je legt ze op een nat keukenpapiertje. Zet ze vervolgens in de koelkast, daar kunnen ze tot wel 2 weken goed blijven.