Terug Lees dit artikel

Heerlijke koolrabi van tuinbouwbedrijf De Waog

Heerlijke koolrabi van tuinbouwbedrijf De Waog


We hebben al verschillende groenten van De Waog in onze tas gehad en dat is niet voor niets! Dit Limburgse bedrijf teelt hun groenten met ontzettend veel liefde en passie en dat proef je!



Rotsvast vertrouwen in de biologische principes

Tuinbouwbedrijf de Waog is een begrip in Limburg. Dat is niet voor niets, want het was één van de eerste tuinbouwbedrijven die biologisch ging telen. Dit startte 35 jaar geleden al. In die tijd was de biologische tuinbouw nog niet zo populair als hedendaags. Het vergde daarom flink wat inspanning en doorzettingsvermogen om het goed op te zetten. Alles moest door henzelf ontwikkeld en bedacht worden. Denk aan de productietechniek, maar ook de marketing. De producten moesten namelijk ook verkocht nog worden.


Specialiteit van de Waog

Tuinbouwbedrijf de Waog is gevestigd in het mooie Limburg. Hier profiteren ze van de geweldige ligging die een perfect klimaat biedt om primeurgroenten te telen. Dit is dan ook al jaren dé specialiteit van de Waog. ‘In het vroege voorjaar stonden alle biologische groothandelaren in de rij om de eerste verse groenten en nieuwe aardappelen af te nemen.’


Breed assortiment

Op dit moment heeft het bedrijf een relatief klein teeltoppervlakte van ‘slechts’ 5 ha. Het gehele bouwplan is erop aangepast om op dit kleinere teeltoppervlakte een breed assortiment aan groenten te telen zonder dat de bodem te intensief beteeld wordt. Bijvoorbeeld door een ruime vruchtwisseling, door het jaarlijks inzaaien van groenbemesters en het gebruik van uitsluitend organische mest. ‘Onze voorkeur gaat uit na strorijke koemest die we eerst op de compostplaats een jaar laten rijpen. Na de oogst van onze granen wordt het stro en soms ook het groenteafval, geruild met collega boeren tegen mest.



Unieke smaken van Yacon

Deze week willen we je kennis laten maken met Yacon. Dit is een zeer uniek groentesoort dat steeds meer in opmars is in Nederland. Geheel terecht, want deze wortelgroente is heerlijk knapperig en lichtzoet van smaak. Wat de Yacon zo uniek maakt, is dat de smaak lijkt op de die van watermeloen, appel en peer. Grappig hè?

Je kunt Yacon rauw eten. Dankzij de unieke smaak is het heerlijk in salades als fruit. Het is ook heerlijk in warme gerechten of maak er een lekkere puree van. Eenmaal bereid wordt de smaak licht noot-, kastanjeachtig en de structuur romig en zacht. Er wordt ook vaak siroop van Yacon gemaakt door de sterke zoete smaak. Kortom: er is van alles mogelijk met Yacon!


Dit artikel delen?