Venkel-aardappelgratin
Venkel-aardappelgratin
Voor 4 personen
- 2 venkelknollen
- 2 eetl zwarte ontpitte olijven, in ringetjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetl fijngehakte peterselie
- 100 g geraspte oude kaas
- 200 ml droge witte wijn (optioneel)
- 200 ml crème fraîche
- 500 g aardappels, in plakjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de wortelaanzet en de stengels van de venkelknollen en verwijder indien nodig de buitenste bladeren. Snijd de venkelknollen in vieren.
- Kook de venkel in een pan met ruim kokend water in ca. 5 minuten beetgaar en laat uitlekken in een vergiet.
- Meng de olijven met de knoflook, peterselie en de helft van de kaas.
- Klop in een ander schaaltje de wijn en de crème fraîche door elkaar en meng hier de rest van de kaas door.
- Schep de venkel in een ingevette ovenschaal en verdeel het olijvenmengsel erover. Bedek met de aardappelplakjes en overgiet met het crème fraîchemengsel.
- Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat de gratin in ± 40 minuten goudbruin en gaar worden.