Terug Lees dit artikel

Prei van biologische tuinderij Peeters – Mertens

Prei van biologische tuinderij Peeters – Mertens


De biologische tuinderij van Peeters – Mertens ligt in Neer, Midden-Limburg. Hier telen eigenaren Wim en Ellen hun diverse groenten waaronder Chinese kool, courgette, boerenkool, vroege aardappels, tuinbonen, prei en pastinaak.



Van gangbare naar biologische tuinbouw

Tuinderij Peeters – Mertens ligt langs de Maas. De groenten worden geteeld op zand- en kleigronden. In 1990 nam Wim het bedrijf over van zijn ouders. Zes jaar later voegde zijn vrouw Ellen zich bij de maatschap. Tijdens deze eerste jaren hadden ze nog een gangbare manier van telen, maar de interesse voor biologisch groeide wel. In 2000 schakelde ze over. ‘We hadden ons toen verdiept in de biologische landbouw en kwamen tot de conclusie dat het ons waard was om deze manier van landbouw bedrijven te proberen omdat het ons meer genoegen zou geven. En dat is zeker het geval.’


Dankzij biologisch telen zijn we meer met de grond bezig en voelen we ons meer boer.


Biologisch telen belangrijk voor de toekomst

‘Wij zijn ervan overtuigd dat biologisch telen de enige weg is om voor de toekomst groenten te kunnen blijven telen.’ Om dit goed te doen is een ruime vruchtwisseling erg belangrijk. Ook de stimulatie van de biodiversiteit en enkel de gewassen telen die bij de soort grond past waarop je verbouwt is van belang. Daarnaast speelt het soort gewas ook een rol. Sterke gewassen zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen ziekten en daarom soms meer geschikt. ‘Het bodemleven proberen we zo goed mogelijk te verrijken door rustgewassen te telen zoals klavergras. Dankzij deze gewassen wordt de bodem weer voorzien van goede voedingsstoffen.’



Over Chinese kool

Chinese kool behoort tot de koolfamilie, maar waarin deze groente zich onderscheid is het feit dat het niet die typische koolsmaak heeft. Het smaakt dus iets neutraler. Oorspronkelijk komt het uit Noord-China. Al jaren wordt de groente ook in Nederland verbouwd. Chinese kool is heerlijk in tal van gerechten en dan met name in roerbakgerechten. Het is lekker knapperig en fris van smaak.

Wat zo fijn is aan kool, is dat het een echte bewaargroente is. In de koelkast blijft het tussen de 2 en 4 weken goed. Als je het buiten de koelkast bewaard is het verstandig het binnen 1 of 2 weken te consumeren. Wanneer de kool is aangesneden, dan is het in de koelkast nog maximaal 2 weken houdbaar.


Dit artikel delen?