Warm gerookte zalm met ovengegaarde chioggia-bietjes en ricotta
Warm gerookte zalm met ovengegaarde chioggia-bietjes en ricotta
Voor 4 personen
- 800 g (kleine) chioggia bietjes, in diverse kleuren
- paar takjes tijm
- scheut olijfolie
- 250 g ricotta (Züger)
- 1 citroen
- zout en witte peper
- 4 zalmmoten warm gerookt
- 1 zakje waterkers (100 g)
- 2 eetl condimento bianco (witte geconcentreerde balsamicoazijn)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Was de bietjes schoon met koud water en leg ze in een met bakpapier beklede ovenschaal. Leg de tijm erbij en besprenkel met olijfolie. Gaar de bietjes in ± 30-50 minuten en keer ze halverwege. Laat afkoelen op kamertemperatuur.
- Meng intussen de ricotta met het sap van de helft van de citroen en breng op smaak met wat zout en peper. Zet in de koelkast om op te stijven.
- Neem een ruime (bak)pan en vul deze met heet water. Verwarm hierin de ingepakte moten zalm tot lauwwarm.
- Snijd de overgebleven halve citroen in flinterdunne plakjes.
- Schil de lauwe bietjes en snijd ze in plakjes. Maak de waterkers aan met de condimento bianco.
- Maak de borden op: leg wat waterkers op de borden en verdeel de bietenplakjes erover. Neem de zalm uit de verpakking, verwijder het vel en breek iedere moot in ± 5 stukjes. Drapeer deze rondom op het bord. Maak met een natte, warme (thee)lepel bolletjes van de ricotta en verdeel ook over de borden. Garneer met citroen.