Terug Lees dit artikel

Winterpostelein van de Lepelaar

Winterpostelein van de Lepelaar


De winterpostelein uit de tas komt van biodynamisch teeltbedrijf De Lepelaar. De Lepelaar bevindt zich in Noord Holland en strekt zich uit over de plaatsen Warmenhuizen en Sint-Maarten. Dankzij de ligging heeft het bedrijf twee soorten grond: zandgrond en zware kleigrond. Dit geeft het bedrijf de mogelijkheid om veel verschillende groenten te telen.



De kracht van biodynamisch

De Lepelaar bestaat al sinds de jaren ’70. Zelfs toen al, begonnen de toenmalige eigenaren Jan en zijn vrouw Inge, met de biologisch dynamische landbouw. Dat was heel uitzonderlijk in die tijd, maar ze hielden voet bij stuk en bouwden het bedrijf langzaam uit. Met succes! Door de jaren heen sloten meerdere vennoten zich aan en is het bedrijf modern, gezond en groot geworden. Op dit moment heeft Joris Kollewijn de teugels in handen en zet hij het succesvol biodynamisch telen voort samen met zijn team bestaande uit vaste medewerkers, scholieren en studenten. Wat voor het team uiterst belangrijk is, is de bodem gezond en vitaal houden. Een optimale bodem, zorgt namelijk voor de meeste smaak. Hun manier om dit te bereiken? De bodem biologisch dynamisch bewerken.


Omdat ze bij de Lepelaar een biologisch dynamische werkwijze hebben, kunnen ze de verschillende soorten grond in topconditie houden.


Grote diversiteit aan groenten

De Lepelaar heeft een prachtige ligging in de kop van Noord-Holland waar ze telen op twee soorten grond: zandgrond en zware kleigrond. Doordat er twee soorten grond zijn, kunnen ze meerdere groenten telen. Als het gaat om het kiezen van de juiste groenten, dan wordt er vooral gekeken naar welke groenten de beste smaak hebben als zij biologisch dynamisch geteeld worden. Dit is voor hen belangrijker dan groenten telen die een hoge opbrengst generen. Kwaliteit staat dus op 1, niet de kwantiteit. Door het jaar heen worden de volgende groenten geteeld: bieten, raapstelen, snijbiet, palmkool en winterpostelein.



Een beetje vergeten: de postelein

Postelein, of de winterpostelein behoort tot de groep ‘vergeten groenten’. Wat inhoudt dat het vroeger veel meer gegeten werd dan nu, want velen wisten even niet meer dat het bestond. Gelukkig maakt de postelein een ‘comeback’. Eigenlijk moeten we heel blij zijn met deze comeback, want postelein is heel gezond. Sommige voedingswetenschappers denken zelfs dat het nog gezonder is dan spinazie. Hoe dan ook: het behoort zeker tot de meest gezonde bladgroente die je maar op je bordje kunt hebben. Dat komt omdat het rijk is aan ijzer, antioxidanten en vitamine A, C en E.

Postelein is het lekkerste als de blaadjes nog mooi frisgroen zijn. Je kunt de groente het beste in de koelkast bewaren. Leg ze alleen niet in de buurt van appels, peren of kiwi's want dan bederft het eerder.


Op de Lepelaar werken ze natuurinclusief, wat betekent dat ze rekening houden met de dieren die van nature in het gebied voorkomen.

Dit artikel delen?