Terug Lees dit artikel

Rode bieten van biodynamisch teler Joris Kollewijn

Rode bieten van biodynamisch teler Joris Kollewijn


Op biologisch dynamisch bedrijf De Lepelaar verbouwt Joris Kollewijn samen met zijn team diverse soorten 'vergeten groenten' en verschillende soorten kool. Het bedrijf stamt uit de jaren 70. Zelfs in die tijd al, spanden de toenmalige eigenaren zich in om uitsluitend biologisch dynamisch te telen. De percelen van het bedrijf liggen rond de West-Friese omringdijk, verdeeld over Warmenhuizen en Sint-Maarten



Vruchtbare grond

De Lepelaar bevindt zich bovenin Noord-Holland. In dit gebied hebben ze 2 soorten grond: zandgrond en zware kleigrond. Omdat er verschillende soorten grond zijn, kunnen ze diverse soorten groenten telen. De bodem houden ze in topconditie door biologisch dynamisch te telen.


Een gezonde vitale bodem is essentieel!



Kwaliteit boven kwantiteit

Toen het bedrijf moest kiezen welke groenten ze wilden gaan verbouwen, hebben ze rekening gehouden met hun manier van telen. Welke groenten zouden het beste passen bij biologisch dynamisch telen? Bij welke groente zal dit de smaak ten goede doen? Kwaliteit stond altijd vooraan, nooit de kwantiteit. Misschien behalen ze dan niet een optimale opbrengt, ze leveren wel altijd de beste smaak en houden de bodem gezond.


De producten moeten goed smaken en zonder chemische middelen te telen zijn.


Supergroente

Witte kool is één van de oudste koolsoorten. Deze duurzame groente groeit met name in de zomer. Alle kolen hebben stevige bladeren omdat ze meestal groeien op plekken dichtbij de kust. Hier moeten ze zichzelf beschermen tegen weer, wind en zand. Kool is een echte bewaargroente. Je kunt het twee tot vier weken bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast blijft de groente 1 a 2 weken goed.