Wortelpudding: Gajar halava
Wortelpudding: Gajar halava
Voor 4 personen
- 175 g boter
- 1 kg verse wortels, geschraapt en geraspt
- 6 dl melk
- 300 g suiker
- 3 eetl rozijnen
- 3 eetl amandelschilfers, licht geroosterd
- 1 theel kardemom, gemalen
Bereiding
- Smelt de helft van de boter en voeg de geraspte wortel toe. Stoof dit 10 minuten zonder deksel boven een matig hoog vuur. Roer regelmatig zodat de wortel gelijkmatig gaar wordt en niet aanbrandt.
- Voeg de melk, de suiker, de rozijnen, de amandelschilfers en de rest van de boter toe. Laat alles nog 15 à 25 minuten koken, tot de halava dik wordt en een massa vormt.
- Leg de halava op een serveerschaal. Vorm de halava tot een ronde koek van 2,5 cm dik, zodra hij voldoende is afgekoeld. Garneer met de kardemom.
- Zet de halava een half uur in de koelkast zodat hij stevig wordt. Snijd er punten van en serveer ze als tussendoortje of als dessert.