Terug Lees dit artikel

Biodynamische winterpeen van landbouwbedrijf De Lepelaar

Wortels van biodynamisch landbouwbedrijf De Lepelaar


De Lepelaar blijft een goede leverancier voor de Vitatas. Eerder konden we al genieten van de rode en witte kool, deze week zijn het de wortels van dit bedrijf die we op het menu kunnen zetten. De Lepelaar bestaat al sinds de jaren ’70 en is anno nu uitgegroeid tot een groot bedrijf bestaande uit meerdere vennoten onder leiding van Joris Kollewijn.Grote diversiteit aan groenten

De Lepelaar levert een grote diversiteit aan groenten. Dit heeft het bedrijf vooral te danken aan de zeer gunstige ligging. Het bedrijf ligt in de kop van Noord-Holland. De meeste stukken grond liggen bij Warmenhuizen en Sint-Maarten. Hier is zandgrond en kleigrond. Deze zeer vruchtbare gronden worden door de telers in topconditie gehouden door de biologisch dynamische werkwijze. Dankzij deze werkwijze is de bodem gezonde en vitaal en dit zorgt voor een optimale smaak.


Wij laten ons niet alleen leiden door een optimale opbrengst, wij willen producten leveren met smaak en zonder chemische middelen telen.


Natuurinclusief werken

Bij De Lepelaar vindt men het belangrijk dat er geteeld wordt op een biologisch dynamische manier, zonder chemische middelen en met respect voor de natuurlijke omgeving. Dit doen ze door natuurinclusief te werken. Dit houdt in dat ze de dieren respecteren die in de omgeving leven zoals de kievit, patrijs en scholekster. Om hen te blijven voorzien van een schuilplaats in de winter, houden ze de akkers ruig.Wondere wortel

Bospeen, winterpeen, waspeen… er zijn vele namen voor deze groenten, maar eigenlijk staan ze allemaal voor hetzelfde. De winterpeen komt het gehele jaar door uit Nederland en is daarom een zeer duurzame groenten. Behalve duurzaam zijn de winterpeen en andere wortels ook zeer gezond en bevatten ze veel belangrijke vitamines en mineralen. Als eerste staat de groente het meest bekend om de hoge concentratie betacaroteen. Dit veroorzaakt ook de oranje kleur. Betacaroteen is een antioxidant en ook een pro vitamine A. Dit betekent dat het stofje in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Honderd gram wortels levert al 166% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A! Maar er is nog meer. De groenten is ook rijk aan ijzer, vezels, koper, vitamine B, C, E en K, fosfor, zink en magnesium.

Wortels kun je 5 dagen bewaren buiten de koelkast op een koele plaats. Winterpeen kun je wel een maand bewaren.


Dit artikel delen?