Terug Lees dit artikel

WINACTIE en recept: Zuurkoolstamppot met falafel

WINACTIE: win het kookboek Stamppot!


De traditionele stamppot is aan vernieuwing toe. Dit oer-Hollandse gerecht is van oudsher nogal zware kost: stevige aardappelpuree met een flinke klont boter en volle melk, opgediend met vet spek of rookworst en jus in een kuiltje. Dat kan anders en dit kookboek staat bordenvol overheerlijke 'stampvariaties'.



Stamppotjes met extra veel groenten

Vervang de aardappels (deels) door groenten, de melk en boter door plantaardige producten en de worst door mager gevogelte, vis, kaas of vegetarisch vlees. Dan heb je ineens een heerlijke en verantwoorde stamppot op je bord. Het hele gezin eet zo met gemak de aanbevolen hoeveelheid dagelijkse groenten. Meer zelfs. Zo’n gerecht zet je met plezier wat vaker op tafel. Stamppot gat zo nooit vervelen. De combinaties met natuurlijke en pure ingrediënten zijn eindeloos. Met een basis van bijvoorbeeld knolselderij, pompoen, zoete aardappel of pastinaak bereid je verrassende stamppotjes met een behoorlijke dosis vitamines, vezels en mineralen. Niet oer-Hollands misschien, maar wel oer-gezond.


Klassiekers en vernieuwende recepten

In Stamppot vind je naast de klassiekers -met extra veel groeten- vooral veel vernieuwende recepten. Wat te denken van groentestamp versierd met feta, roodbaars, Parmezaanse koekjes of oesterzwammen? Of geen worst maar geitenkaasmedaillons, geen hachee maar paddenstoelenragout. Of verstop de stamppot in een kroket, wrap of filodeeg.


Zo kun je winnen

Wil jij dit overheerlijke kookboek winnen? Vertel ons waarom jij graag stampt en dus recht hebt op dit boek. Stuur je motivatie naar: info@vitatas.nl.


Zuurkoolstamppot met falafel


Voor 4 personen


Bereiding

Bak de ui glazig in kokosvet met sole en peper. Bak de zoete aardappel hierin kort aan. Voeg de zuurkool met vocht toe tot de aardappel gaar is.
Maal driekwart van de kikkererwten in de keukenmachine tot een egale puree.
Voeg de resterende kikkererwten, ui, knoflook, kruiden en specerijen toe.
Meng deze smaakmakers kort tot een fijne, stevige massa.
Maak met (iets vochtige) handen bolle schijven van ruim 1 eetlepel puree. Als het mengsel te plakkerig is, voeg je wat boekweitmeel toe.
Maak er vervolgens balletjes van. Bak ze in circa 10 minuten bruin.



Dit artikel delen?